Letoun L-39NG míří na americký trh. Aero Vodochody podepsalo Memorandum o spolupráci s Patriots Global Training. (Foto: Aero Vodochody)

Největší český letecký výrobce Aero Vodochody a přední poskytovatel řešení pro letecký výcvik Patriots Global Training (PGT) z USA podepsali Memorandum o spolupráci zaměřené na rozšíření nabídky služeb Aera a uvedení letounu L-39NG na americký trh. Oficiální oznámení o spolupráci proběhlo během mezinárodního leteckého veletrhu Farnborough International Airshow (FIA) ve Velké Británii.

Podepsáním Memoranda obě společnosti oznamují začátek dlouhodobé spolupráce se zaměřením na rozšíření služeb leteckého výcviku a na možnosti licenční výroby cvičných proudových letounů L-39NG ve Spojených státech.

Součástí dohody je navíc průběžná podpora pro letouny L-39 zejména v oblastech dodávek náhradních dílů, logistiky, testování letadel a podpory výcvikových zařízení.

Společným úsilím obou společností je vytvoření nového regionálního centra pro údržbu a modernizaci letadel L-39 v USA, stejně jako zavedení licenční výroby letounů L-39NG pro potřeby vlády Spojených států.

„Skvělé zkušenosti a pozitivní zpětná vazba od zákazníků jsou vždy tou nejlepší referencí pro každého výrobce na celém světě. Jsme rádi, že Patriots Jet Team je se svými současnými letouny L-39 velmi spokojen a těšíme se na rozšíření naší spolupráce v blízké budoucnosti. Prostřednictvím spolupráce s Patriots máme jedinečnou příležitost prosadit společnost Aero na americkém trhu,“ řekl Viktor Sotona, prezident a generální ředitel společnosti Aero Vodochody.

„L-39NG nabízí neuvěřitelné řešení leteckého výcviku, takže jsme nadšeni, že můžeme rozšířit naše vztahy se společností Aero Vodochody. Dnešní den upevňuje a rozšiřuje naši schopnost poskytovat nákladově efektivní, pokročilý výcvik pilotů ve Spojených státech našim současným i budoucím americkým zákazníkům a našim partnerským zemím,” uvedl David Patrick, generální ředitel společnosti Patriots Global Training.

Aero a PGT vidí velký potenciál v rozšíření výcvikových služeb pro zákazníky PGT a logistické a provozní podpoře nového letounu L-39NG.

Společnost PGT, která sídlí na letišti Byron v Kalifornii, provozuje osm letadel L-39 a poskytuje široké spektrum řešení pro letecký výcvik vojenských pilotů. (pel)