Podnikatelské odbory vítají, že po letech, kdy podnikatelům jen přibývaly byrokratické povinnosti a s nimi spojené sankce, jsou na dohled legislativní kroky, které naopak těm nejmenším podnikatelům uleví. (Ilustrační foto)

Podnikatelské odbory vítají, že po letech, kdy podnikatelům jen přibývaly byrokratické povinnosti a s nimi spojené sankce, jsou na dohled legislativní kroky, které naopak těm nejmenším podnikatelům uleví. Podmínky, které zbytečně komplikují podnikání živnostníků a drobných podnikatelů, nebo je dokonce diskriminují, musí být z právního řádu ČR odstraněny. Takový je závěr pracovního jednání předsedy PODB Radomila Bábka s předsedou Rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Josefem Bernardem. 

„Oceňuji, že se pan poslanec Bernard, předseda Rozpočtového výboru sněmovny, společně s námi pustil do pročištění nepřehledné byrokratické džungle, která dusí zejména živnostníky a drobné podnikatele,“ shrnul hlavní přínosy pracovní schůzky Radomil Bábek, předseda výboru Podnikatelských odborů.

„Je nadějí pro svobodu podnikání, když takový politik stojí na straně drobného podnikání. Je zřejmé, že boj s byrokratickým státním molochem nebude krátký a jednoduchý, ale jsme na dobré cestě,“ dodal.


Co konkrétně chystají Podnikatelské odbory? 

  • připravují legislativní návrh na zrušení kontrolního hlášení pro živnostníky a drobné podnikatele
  • navrhují odložení povinných datových schránek pro živnostníky
  • chtějí nastavit jasná pravidla ochrany osobních údajů podnikatelů a živnostníků   

(pel)