Česko chce koupit americké stíhačky F-35 Lightning. Resort obrany hodlá pořídit 24 letounů. (Ilustrační foto)

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) začne jednat s americkou vládou o nákupu víceúčelových nadzvukových letounů F-35 Lightning II. Tuto techniku používá řada spojenců ČR v NATO a EU, díky čemuž modernizace posílí spolupráci a sníží náklady na opravy a potřebnou údržbu.

Ministerstvo obrany chce pořídit 24 letadel, dosud má armáda 14 stíhacích strojů. Americké letouny nahradí švédské gripeny. Na jejich využívání má Česká republika smlouvu do roku 2027 s tím, že pak by mohla využít dvouletou opci.

F-35 Lightning II je nejmodernější víceúčelový letoun 5. generace, který poskytne armádě široké spektrum schopností zaručujících bezpečnost

„Naše rozhodnutí pro tuto volbu vychází z analýzy armády, která jasně říká, že jen nejmodernější stroje tzv. 5. generace mohou obstát i na bojištích budoucnosti,“ řekla Černochová.

Dodala, že o akvizici je třeba rozhodnout teď, neboť ceny techniky se stále zvyšují a zároveň chybí výrobní kapacity a suroviny, což doby dodání prodlužuje.

„Nesmíme proto otálet, protože dodací lhůty jsou v řádu let,“ uvedla ministryně s tím, že rok 2027, kdy vyprší nájemní smlouva na současné stíhací letouny, je vzdálený jen zdánlivě.

Víceúčelové nadzvukové letouny F-35 řeší problém nadzvukového letectva na desítky let dopředu.

„F-35 Lightning II bude i po roce 2040 technická špička, zatímco stroje tzv. 4, 5. generace tou dobou budou zastaralé. F-35 navíc nepředstavuje jen stíhací letoun. Jde o létající velitelské středisko představující kombinaci stíhacího letounu, prvku protivzdušné obrany, špičkového výzvědného a komunikačního pracoviště a zároveň je součástí široké sítě internetu strojů včetně bezpilotních prostředků, a tudíž dokáže provádět i úkoly, které jsou zcela mimo možnosti současných strojů,“ vysvětlil náčelník Generálního štábu AČR generálmajor Karel Řehka, proč armáda toto řešení preferuje.

Důvodem pro navýšení počtu strojů je podle resortu fakt, že už v současnosti počet nadzvukových letadel nestačí k plnění zadaných úkolů a vzhledem ke zhoršující se bezpečnostní situaci se bude objem plněných úkolů nadále zvyšovat.

Zároveň jde o ekonomické řešení, protože ČR bude sdílet stejnou techniku se Spojenými státy, Polskem a řadou dalších spojenců. To posílí spolupráci, společný výcvik i sdílení kapacit a schopností a celkově posílí naši obranyschopnost.

České gripeny pak budou hlídat vzdušný prostor Pobaltí o dva měsíce déle až do konce září. Důvodem je žádost Litvy. Čeští stíhači měli v Litvě skončit na konci července. (pel)