Stavebnictví v Česku zpomalilo v květnu svůj meziroční růst na 3,3 procenta.

Stavební výroba v Česku v květnu zpomalila meziroční růst. Stavevnictví reálně vzrostlo o 3,3 procenta z dubnových čtyř procent. Pozemní stavitelství, což je stavba bytových i nebytových budov, ve srovnání se stejným měsícem minulého roku vzrostlo o 3,5 procenta.

Vyplynulo to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Počet zahájených bytů meziročně vzrostl o 24,1 procenta, což představuje 5309 bytů.

„Jedná se o nejvyšší číslo od roku 2006, kdy jsme začali s měsíčním sledováním, a růst jde plně za bytovými domy,“ informovala Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby.

Počet dokončených bytů meziročně vzrostl o 3,1 procenta a činil 2882 bytů.

Stavební úřady vydaly v květnu 8035 stavebních povolení, což je meziročně o 8,4 procenta méně.

Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 49,9 miliardy korun a ve srovnání se stejným obdobím loňského roku vzrostla o 33,1 procenta.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebnictví se pátý měsíc v roce meziročně zvýšil o 0,4 procenta, průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců podle statistiků meziročně vzrostla o 10,8 procenta.

Inženýrské stavitelství, což je budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, meziročně vzrostlo o 2,8 procenta.

Stavební produkce stoupla i meziměsíčně, a to o 0,4 procenta.

„Stavební produkce v květnu meziročně vzrostla v obou segmentech podobným tempem a také meziměsíčně jsme po dvou měsících zaznamenali růst,“ upřesnil ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka. (sfr)