Česko získalo ve spolupráci se skupinou ČEZ část kapacity v připravovaném terminálu na LNG v Nizozemsku. (Ilustrační foto)

Česko získalo ve spolupráci se skupinou ČEZ část kapacity v připravovaném terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Nizozemsku. Oznámil to na Twitteru ministr průmyslu a obchodu (MPO) Jozef Síkela (STAN). 

„Podařilo se nám výrazně posílit energetickou bezpečnost. Ve spolupráci se skupinou ČEZ jsme získali část kapacity v připravovaném LNG terminálu v Nizozemsku. Tento krok nám pomůže zajistit dostatek plynu pro naše občany i firmy a snížit energetickou závislost na Rusku,” napsal Síkela.

„ČR s pomocí společnosti ČEZ dnes uspěla v tendru na zajištění části kapacit chystaného LNG terminálu v Nizozemsku. Podařilo se nám tím naplnit další část programového prohlášení a udělat další velký krok ke snížení energetické závislosti na Rusku a zajištění dostatku plynu pro české občany,“ napsal premiér Petr Fiala (ODS) na Twitteru.

Deník N informoval, že LNG terminály budou od podzimu kotvit u nizozemského pobřeží.

Nizozemská státní společnost Gasunie si podle serveru koncem dubna od belgické loďařské skupiny Exmar pronajala plovoucí terminál na pět let, který zakotví v přístavu Eemshaven na severu země.

Terminál má být schopný zpracovat 4 miliardy metrů krychlových zemního plynu za rok.

Jak velkou část kapacity LNG terminálů ČEZ jménem státu v tendru získal, však zatím není jasné.

V květnu navíc Nizozemci podepsali další smlouvu s americkou společností New Fortress Energy.

Také ta svůj plovoucí terminál Nizozemsku pronajala na pět let a její znovuzplyňovací loď by měla v Eemshavenu začít fungovat rovněž na podzim. (pel)