Air Bank nabízí hypotéku, kterou lze sjednat kompletně online, už jara 2021.

Air Bank a MONETA jsou ve sporu o sjednání nové hypotéky online. Zatímco MONETA tvrdí, že spustila „první zcela online hypotéku za účelem koupě nemovitosti na českém trhu“, Air Bank nabízí hypotéku, kterou lze sjednat kompletně online, už jara 2021, kdy proces doplnila o online odhady nemovitostí také pro nové hypotéky. Už dříve online odhady banka nabízela pro hypotéky refinancované z jiné banky. 

„Air Bank umí sjednat kompletně hypotéku online pro stávající klienty (klientem se stane člověk jednoduše online za pár minut třeba přes mobilní aplikaci), u kolegů z Monety není třeba dle jejich vyjádření se stát prvně klientem. Tento jediný rozdíl jsme tedy identifikovali,“ uvedla Jana Pokorná, tisková mluvčí pro Air Bank.

Proč je nutné, aby se zájemce o hypotéku v Air Bank stal také klientem? Vedení běžného účtu, stejně jako běžné služby typu příchozí a odchozí platby jsou zdarma.

Jednak z klientova běžného účtu odchází každý měsíc splátka úvěru. Za druhé má pak přístup do online bankovnictví, kde má všechny smlouvy a může s hypotékou online flexibilně nakládat.

Třeba si změnit výši splátky jednoduše a zdarma v internetovém bankovnictví, měnit termín splátky, dělat zdarma mimořádné splátky, nebo hypotéku zdarma předčasně splatit i během fixace.

Může také využívat Chytrou rezervu, do které si může dát peníze, které má zrovna navíc a tím si snížit jistinu a tedy hypotéku zlevnit. Když bude tyto peníze potřebovat, může si je vzít kdykoli online zpět.


Online postup sjednání hypotéky v Air Bank:

1) Klient založí žádost o hypotéku v internetovém nebo mobilním bankovnictví. Jako první banka v Česku jsme spustili první kompletní žádost o hypotéku i v mobilní aplikaci (v listopadu 2021)

2) Hypoteční specialista klienta provádí celým procesem online (přes email) nebo přes telefon (záleží na preferencích klienta )

3) Klient prostřednictvím internetového bankovnictví dokládá příslušné dokumenty.

4) Online provádíme také odhad nemovitosti, pokud k tomu nemovitost splňuje příslušné podmínky (pokud se jedná o byt). I v případě externího odhadu objednává za klienta odhadce přímo banka.

5) Po schválení žádosti klient najde připravenou hypoteční smlouvu ve svém internetovém a mobilním bankovnictví

6) Hypoteční smlouvu může klient podepsat ve svém internetovém bankovnictví.

7) Fyzicky musí klient jen poskytnout podpis na zástavní smlouvě kvůli katastru nemovitostí, tuto smlouvu nám ale může poslat poštou nebo elektronicky datovou schránkou pomocí autorizované konverze (vyřídí přímo na Czech Pointu) – v případě elektronického zaslání vyřídíme za klienta podání na katastr my a klient tedy nemusí nikam chodit.

8) Pro čerpání hypotéky klient potvrdí žádost ve svém internetovém bankovnictví.

(pel)