TOP 09 chce v zájmu konsolidace veřejných financí prodat Budějovický Budvar. (Foto: Budvar)

Vládní TOP 09 chce v zájmu konsolidace veřejných financí privatizovat některé podniky. Předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová navrhuje prodat třeba pivovar Budvar. 

Informoval o tom deník Právo.

„Stát rozhodně nemá ani provozovat hotel, ani vařit pivo. Není k tomu jediný racionální důvod. Zároveň od nás neuslyšíte slova o národním pivovaru jako rodinném stříbru. Jednoduše proto, že jde o naprostý nesmysl, a stejně jako nemáme mít národní lihovar nebo masokombinát, nevidíme důvod, proč by zrovna pivovar měl být výjimkou,“ uvedla Pekarová Adamová pro Právo.

Tvrdí, že straně nejde o to privatizovat klíčovou infrastrukturu.

„Jakkoliv odstranění strukturálního deficitu vyžaduje trvalá opatření, měly by být vážně posouzeny i kroky typu prodeje majetku státu, který není podstatný pro vykonávání jeho hlavních funkcí. Týká se to jak snížení objemu nemovitého majetku, tak firem ve výhradním, nebo částečném vlastnictví státu. Kromě nezanedbatelných příjmů pro stát se tím otevře prostor na větší soustředění státu na hlavní činnosti, jejichž kvalitní plnění od něj občané očekávají,“ uvedla TOP 09 v rozeslané výzvě.

Apeluje na koaliční strany, aby byl schodek státního rozpočtu na rok 2023 výrazně nižší než ten letošní, který nejspíš o několik desítek miliard přesáhne 300 miliard korun.

Privatizaci se nebrání ani druhá koalice Pirátů a hnutí STAN. ODS je pak k privatizaci postavená rozdílně. Prodej si nepřeje zejména straníci v jižních Čechách pod vedením hejtmana Martina Kuby.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) je proti návrhu.

„Stranickou sestřenici Markétu Pekarovou Adamovou mám rád a chápu, že to nemá v TOP 09 nyní jednoduché. Jednoznačně ale říkám, že Budějovický BUDVAR PRODÁVAT NEBUDEME. Loni tržby podniku překonaly poprvé 3 miliardy korun, zisk dosáhl 305 milionu korun. Prodat Budvar je jako by Saúdové prodali ropná pole,“ napsal Nekula na Twitteru.

Vedení pivovaru počítalo s tím, že do státního rozpočtu odvede podle plánu 300 milionů korun.

Nekula ale nakonec letos v lednu oznámil, že Budvar nic odvádět nebude a zůstanou mu tak peníze na investice.

Stát drží majoritní podíly či zcela ovládá desítky podniků. Kromě Budvaru jsou to dále ČEZ, České dráhy, Česká pošta nebo Lesy ČR. (pel)