Ruská společnost Gazprom omezuje dodávky plynu do Evropy. Cena suroviny tak od pondělí vystřelila o 70 procent. (Ilustrační foto)

Ruská společnost Gazprom omezuje dodávky plynu do Evropy. Cena suroviny tak od pondělí vystřelila o 70 procent, když se aktuálně prodává za 145 eur (3 585 korun) za megawatthodinu. Hrozí navíc, že Rusko cela zastaví plynovod Nord Stream 1, který je hlavní trasou pro přepravu ruského plynu do EU. 

To by poškodilo zejména Německo, které je na dodávkách plynu tímto potrubím závislé.

Uvedl to ruský velvyslanec při Evropské unii Vladimir Čižov na ekonomickém fóru v Petrohradě.

Gazprom tento týden už dodávky plynu potrubím Nord Stream 1 omezil celkem asi o 60 procent.

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v červenci se ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku se ve čtvrtek krátce po poledni vyšplhala ke 145 eurům (3585 Kč) za MWh, a proti předchozímu dni tak vykazovala nárůst zhruba o 20 procent. Ceny v TTF jsou přitom pro evropský trh určující. V pondělí se cena pohybovala mírně nad 80 eury.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že důvodem omezení dodávek plynu do Evropy jsou dopady sankcí Západu, které na Rusko zavedl kvůli invazi na Ukrajinu. Rusko se omezovat dodávky předem nechystalo, na vině jsou podle Peskova problémy s údržbou turbín.

Podle generálního ředitele společnosti Gazprom Alexeje Milera mohou za omezení dodávek plynu do Evropy technické problémy jedné z turbín. Ruská firma se totiž kvůli uvaleným sankcím podle něj nedostane k náhradním dílům od společnosti Siemens.

To nicméně odmítá německý ministr hospodářství Robert Habeck, který krok považuje za politicky motivovaný.

Ceny plynu začaly raketově stoupat už podzim loňského roku. Část ekonomů to zdůvodňuje Zelenou dohodou pro Evropu (European Green Deal), ve které Evropská unie stanovila harmonogram rychlého odklonu od fosilních paliv.

Před rokem se cena plynu v TTF pohybovala kolem 19 eur za megawatthodinu, ale už před koncem loňského roku překročila 120 eur/MWh, než se opět snížila. Krátce po ruské invazi na Ukrajinu stál plyn v TTF přechodně i 345 eur. (pel)