Firma SVOS představila na prestižní výstavě vojenské techniky Eurosatory v Paříži nové obrněné vozidlo MARS.

Firma SVOS představila na prestižní výstavě vojenské techniky Eurosatory v Paříži nové obrněné vozidlo MARS (Multi-role ARmored System). Na Eurosatory SVOS prezentuje tato vozidla ve dvou modifikacích. Verze MARS 4×4 hardtop MSHORAD je doplněna o dálkově ovládanou zbraňovou stanicí MANTIS MINI s kulometem ráže 7,62 mm od EVPÚ Defence v horní části kabiny nad prostorem řidiče.

Verze MARS 4×4 Doublecab je pak osazena dálkově ovládanou zbraňovou stanicí MANTIS s kulometem ráže 12,7 mm od stejné firmy.

Informoval o tom Karel Šimána, mediální konzultant SVOS.

SVOS pracuje na vývoji MARS 4×4 již několik let a do své konstrukce začlenil několik inovativních funkcí, které jsou neobvyklé v kategorii přibližně 14tunových vozidel s pohonem 4×4. Patří mezi ně řešení podvozku, které umožňuje individuální nastavení světlé výšky každého kola podvozku zvlášť, což je důležitý prvek pro funkci zbraňové plošiny.

V neposlední řadě vzduchové odpružení vozidla MARS zvyšuje komfort posádky při jízdě v obtížném terénu, stejně jako ochranu citlivých integrovaných zařízení a přístrojů bez ohledu na aktuální zatížení vozidla.

Kromě toho má MARS vynikající balistickou a protileteckou ochranu, kde je například celá pancéřová kabina (jak prostor pro posádku, tak užitkový prostor vzadu) oddělena od rámu vozidla, nebo tzv. plovoucí podlaha ochrany proti minám minimalizuje účinky výbuchu na nohy posádky nebo zraněné ležící na nosítkách.

Vozidla MARS 4×4 všech modifikací jsou poháněna kapalinou chlazeným přeplňovaným řadovým vznětovým šestiválcem Mercedes Benz OM 926 LA s objemem 7,2 litru, výkonem 240 kW. Převodovka je šestistupňová automatická typ 6 HP 602 S+ od ZF. Celková hmotnost základní verze je cca 14 000 kg, limit užitečného zatížení je 2 000 kg. Maximální rychlost na silnici může dosáhnout až 110 km / h a dojezd s plnou nádrží je až 800 km.

Vozidlo MARS 4×4 hojně využívá hlavní komponenty, jako je například motor nebo převodovka, zavedené do logistického systému NATO s příslušnými kódy NSN. Všechny tyto komponenty byly operačně ověřeny u ostatních uživatelů obrněných vozidel z členských zemí NATO v bojových misích v Afghánistánu nebo Iráku.

Společnost SVOS, spol. s.r.o., která letos slaví 30 let své existence, je jedním z předních světových výrobců obrněných vozidel. Společnost do dnešního dne vyrobila více než 6 500 obrněných vozidel, která spolehlivě a bezpečně slouží v těch nejnáročnějších podmínkách po celém světě. Mezi jejich uživatele patří řada zemí včetně členů NATO nebo organizací jako jsou OSN nebo OBSE. (sfr)