CG-Index: Dostupnost bydlení se opět zhoršila. Na nový byt v Praze je potřeba už 17,3 ročních mezd. (Ilustrační foto)

CG-Index: Dostupnost bydlení se opět zhoršila. Na nový byt v Praze je potřeba už 17,3 ročních mezd. Na průměrný nový byt by obyvatel Prahy vydělával 17,3 roku, pokud by neměl žádné jiné výdaje. Ve srovnání s loňskem je to téměř o dva a půl roku déle. Vyplynulo to z aktuálního Indexu dostupnosti bydlení (CG-Index), který zpracovává Central Group.

Ceny bytů dlouhodobě rostou výrazně rychleji než mzdy. Od začátku roku 2015 ceny bytů vzrostly o 136 %, mzdy jen o 41 %. Dostupnost bydlení je nejhorší za celou dobu sledování indexu.


Zdroj: Výpočet Central Group na základě údajů o průměrné mzdě (ISPV) a cenách bytů (Central Group, Trigema, Skanska)


Index dostupnosti bydlení (CG-Index)
 
Ukazatel, kolik ročních průměrných hrubých mezd je třeba na koupi průměrného 70metrového bytu v Praze. Průměrná hrubá měsíční mzda v metropoli je 50.363 Kč, cena průměrného nového 70metrového bytu v Praze 10.447.836 Kč. Index pracuje s daty z Informačního systému o průměrném výdělku (ISPV) ministerstva práce a sociálních věcí a vychází z cen, které vyplývají ze společné analýzy společností Central Group, Trigema a Skanska. Ukazuje daleko přesněji než jiné statistiky situaci vztaženou přímo k Praze, kde je příjmová i bytová situace zcela jiná než ve zbytku republiky.


Další objektivní informace o vybraných developerských projektech se v deníku BYZNYS NOVINY dočtete na stránce „DEVELOPERSKÁ DYSTOPIE“.


Dostupnost bydlení je v Praze nejhorší z okolních metropolí

Zatímco ještě před pěti lety stačilo na byt v novostavbě v Praze 12,7 ročních hrubých mezd, před rokem už to bylo 14,9 ročních mezd a nyní je CG-Index na rekordní hodnotě 17,3. Dostupnost bydlení je u nás nejhorší ze všech okolních metropolí.

„Dostupnost bydlení se zhoršila ve všech velkých sousedních zahraničních městech, které v rámci CG-Indexu dlouhodobě sledujeme, v Praze ale nejvíce. Naopak v Berlíně, Vídni nebo Varšavě lidé na nový byt dosáhnou nejrychleji, a to zhruba za 9 let. Ve srovnání s Prahou skoro za poloviční dobu,“ řekl zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský.


 

Zdroj: Výpočet Central Group na základě údajů o cenách a mzdách v jednotlivých městech


Tempo růstu mezd nestíhá pokrýt tempo zvyšování cen bytů

Ceny bytů v Praze dlouhodobě rostou výrazně rychleji než mzdy. Od začátku roku 2015 vzrostly mzdy v metropoli o 41 % a ceny bytů za stejnou dobu o 136 %. Jen za poslední rok se cena nových bytů v Praze zvýšila o 23 % na 149.255 Kč/m², mzdy pouze o 6 % na průměrných 50.363 Kč. Velkým rozdílem se propast stále zvětšuje a dosažitelnost nového bydlení v Praze se tak lidem vzdaluje.

Pomůže nový stavební zákon, úprava daní a dostatek pozemků pro novou výstavbu

Pro řešení krize dostupnosti bydlení je klíčový prorozvojový stavební zákon, jeho co nejrychlejší uvedení do praxe a digitalizace zrychlující a zjednodušující povolování nových staveb. Další kompletní změna již schváleného zákona by vedla jen k dalšímu prohloubení krize.

„Nové výstavbě výrazně pomůže, pokud z ní obce a města budou získávat více peněz na potřebnou infrastrukturu. Nejvhodnějším řešením by byla drobná úprava daní na Principu 10+5. To znamená snížení DPH u nových bytů z 15 na 10 procent s tím, že zbylých 5 procent formou místního poplatku dostanou přímo města a obce, kde se nové byty staví,“ doplnil Kunovský.

Řešením je také rozšířit počet veřejných nájemních bytů směnou nevyužívaných veřejných pozemků a brownfieldů za byty, které připravují soukromí developeři.

Central Group je největším rezidenčním stavitelem v České republice. Za 28 let svého působení dokončil již 185 rezidenčních projektů a prodal téměř 18.000 nových bytů, domů a parcel. Veškeré vydělané prostředky investuje Central Group do dalšího rozvoje.

Neúčastní se žádných veřejných zakázek ani není příjemcem žádných veřejných dotací. Každoročně platí českému státu stamilionové částky na daních a mnoha desítkami milionů korun každý rok také přispívá na obecně prospěšné účely a realizaci veřejných staveb.

Central Group v současnosti vlastní v Praze kolem 1,5 milionu m² brownfieldů a pozemků určených k výstavbě, na kterých plánuje více než 30.000 nových bytů. Připravuje celé nové městské čtvrti a na velkých projektech spolupracuje s těmi nejlepšími architekty z ČR i ze světa.

V aktuální nabídce společnosti jsou stovky bytů v mnoha lokalitách po celé Praze. V roce 2021 Central Group nakoupil nové pozemky a brownfieldy za více než 2,5 miliardy korun, na kterých plánuje postavit přes 2.000 nových bytů. Pro rok 2022 má na nové akvizice vyčleněny další 2,5 miliardy korun z vlastních zdrojů. (sfr)