Mladoboleslavská ŠKODA AUTO podpořila v závodě Kvasiny technické vzdělávání žáků základních škol akcí Dny techniky. (Foto: Škoda Auto)

Společnost ŠKODA AUTO uspořádala minulý týden v závodě v Kvasinách rozsáhlý vzdělávací program Dny techniky, jehož cílem bylo seznámit žáky místních základních škol s perspektivami studia technických oborů. Závod během 4 dní navštívilo 269 žáků a učitelů základních škol v regionu a zblízka se tak mohli seznámit s moderními technologiemi automobilového průmyslu.

Program zahrnoval ukázku různých částí výrobního provozu a představení prototypu ŠKODA SUNROQ z projektu studentských vozů, které každý rok konstruují studenti Středního odborného učiliště ŠKODA AUTO pod odborným vedením pedagogů a dalších specialistů.

ŠKODA AUTO se podpoře technického vzdělávání věnuje dlouhodobě v rámci své společenské odpovědnosti a spolupracuje s řadou škol po celé České republice.

„Jsme rádi, že Dny techniky se setkaly s takovým zájmem studentů a pedagogů. Společnost ŠKODA AUTO klade dlouhodobě velký důraz na spojení vzdělávání a jeho praktického využití, čehož nejlepším důkazem je řada žákovských vozů, které od roku 2013 vyrábějí naši studenti. Projekt je jedinečnou šancí pro začínající designery, mechaniky a techniky,“ uvedl Alois Kauer, vedoucí vzdělávacího centra ŠKODA Academy.

„Přímo v jednom z nejmodernějších závodů v Kvasinách se mladí lidé mohli přesvědčit, že vývoj a výroba vozidel je atraktivní obor, v němž najdou uplatnění dívky i chlapci s různými osobními zájmy a studijními záměry,“ dodal Kauer.

„Dny techniky jsou unikátní příležitostí, jak si žáci mohou udělat lepší představu o svých budoucích plánech a inspirovat se ohledně svého uplatnění. Úzce spolupracujeme s řadou škol v regionu a pomáháme tak nejen zvýšit úroveň vzdělávání, ale studentům usnadňujeme i rozhodování o tom, čemu by se chtěli dále věnovat,“ řekl Miloš Halbich, vedoucí závodu ŠKODA AUTO v Kvasinách.

Žáci měli během Dnů techniky připravený pestrý program včetně návštěvy tréninkového centra, sloužícího ke školení zaměstnanců.

Špičkové zázemí posloužilo k prezentaci plug-in hybridního vozu SUPERB COMBI iV, který se v Kvasinách od září 2019 vyrábí.

Další část prohlídky se věnovala svařovně a moderním výrobním technologiím s vysokým podílem automatizace i využitím prvků Průmyslu 4.0.

Atraktivním bodem byla hasičská zbrojnice, kde se účastníci seznámili s vyprošťovacím zařízením a hasicí technikou.

S velkým zájmem se setkal vůz ŠKODA SUNROQ z projektu studentských vozidel, která každý rok konstruují studenti Středního odborného učiliště ŠKODA AUTO pod odborným vedením pedagogů a dalších specialistů.

Smyslem celé akce bylo představit žákům základních škol celou šíři technické oblasti a také bohaté možnosti profesního uplatnění pro všechny, kdo zvažují manuální obory nebo učiliště, i pro zájemce o odborné či vyšší vzdělání.

Specialisté ze společnosti ŠKODA AUTO také připomněli, že při volbě některé z partnerských středních škol mohou studenti využít výhod praxe v automobilce, během níž se lépe seznámí s pracovním prostředím, případně naváží kontakty, které jim umožní získat zaměstnání bezprostředně po ukončení studia.

Mezi partnerské střední školy závodu ŠKODA AUTO v Kvasinách patří převážně odborná učiliště a střední průmyslové školy z celého regionu, včetně Dobrušky, Ústí nad Orlicí, ale i Pardubic, Hradce Králové nebo Nového Města nad Metují.

Partnerským školám automobilka dodává mimo jiné učební pomůcky, a to včetně komponent nebo celých automobilů, ale i další materiály, které přispívají ke zkvalitnění výuky. Odborníci z Kvasin zároveň jezdí na školy přednášet.

Velmi intenzivně probíhá spolupráce zejména s průmyslovou školou v Rychnově nad Kněžnou, jejíž náplň výuky odráží poptávku po nejžádanějších profesích a od školního roku 2022/2023 zde bude s metodickou podporou ŠKODA Akademie otevřen zcela nový obor zaměřený na elektromobilitu.

Závod Kvasiny prvním rokem spolupracuje rovněž se školou v Opočně, která funguje jako přidružená ke škole v Novém Městě nad Metují, a která zajišťuje výuku pro žáky se speciálními potřebami ze zdravotních důvodů.

Automobilka nabízí odborný výcvik v oboru autoopravář, který ve zkušební fázi absolvují čtyři žáci s velmi dobrými výsledky. Díky pozitivní zkušenosti proběhlo další kolo přijímacích řízení.

Automobilka ŠKODA AUTO se technickému vzdělávání věnuje systematicky a dlouhodobě. Vloni například zahájila projekt EDU.LAB, který zábavnou formou představil nejmodernější technologie žákům 8. a 9. ročníků základních škol.

Edukativní koncept mobilní laboratoře, která navštěvovala školy po celé České republice, zahrnul jak ukázky pokročilých technologií, tak interaktivní expozice, na nichž si účastníci mohli prvky Průmyslu 4.0 sami vyzkoušet.

ŠKODA AUTO řadí podporu technického vzdělávání mezi hlavní priority své společenské odpovědnosti, a to na všech úrovních: od předškolní a základní přes středoškolskou a odbornou až po univerzitní.

Vedle spolupráce s desítkami škol automobilka provozuje vlastní střední odborné učiliště a podnikovou vysokou školu a v rámci ŠKODA Academy se zaměřuje i na prohlubování odbornosti svých zaměstnanců.

Díky těmto aktivitám si firma vychovává vlastní specialisty, kteří ve společnosti ŠKODA AUTO nacházejí široké možnosti profesního rozvoje. (pel)