Evropská komise obvinila České dráhy a ÖBB, že tajnou dohodou poškozovaly RegioJet. (Ilustrační foto)

Evropská komise obvinila České dráhy a rakouského železničního dopravce Österreichische Bundesbahnen (ÖBB) z uzavření tajné dohody o použitých osobních železničních vagonech, která poškozovala RegioJet. 

Komise to uvedla v tiskové zprávě.

„V rámci zdravé hospodářské soutěže mají evropští občané prospěch z kvalitních a cenově dostupných služeb v osobní železniční dopravě. Atraktivní služby železniční osobní dopravy rovněž podněcují cestující k tomu, aby přešli ze silniční na železniční dopravu, což je zásadní pro dosažení cílů Zelené dohody pro Evropu,” uvedla místopředsedkyně Komise odpovědná za politiku hospodářské soutěže Margrethe Vestagerová.

V roce 2011 vstoupila na trh dálkové osobní železniční dopravy v Česku česká železniční společnost RegioJet. Aby byla schopna konkurovat společnostem ČD a ÖBB, spoléhala se společnost RegioJet při své činnosti do značné míry na použité vozy.

Komise předběžně zjistila, že mezi lety 2012 a 2016 se ČD a ÖBB účastnily kolektivního bojkotu, jehož cílem bylo udržet si své postavení na trhu a bránit rozšíření společnosti RegioJet jak v Česku, tak na mezinárodní železniční trase mezi Prahou a Vídní.

Ke kolektivnímu bojkotu dochází, když se skupina soutěžitelů dohodne na vyloučení skutečného nebo potenciálního konkurenta nebo na ztěžování jeho činností.

Komise zejména zastává předběžný názor, že ČD a ÖBB se dohodly na ztížení přístupu společnosti RegioJet k použitým vozům ÖBB pro dálkovou osobní dopravu.

Aby společnost RegioJet nemohla tyto vozy získat, koordinovaly České dráhy a ÖBB své kroky s cílem bojkotovat prodej použitých vozů ÖBB společnosti RegioJet.

Pokud by byl předběžný názor Komise potvrzen, bylo by jednání ČD a ÖBB v rozporu s článkem 101 Smlouvy o fungování Evropské unie, který zakazuje protisoutěžní obchodní praktiky, jako je koluze. (pel)