Evropská centrální banka (ECB) přesto dál nechala základní úrokovou sazbu na rekordním minimu 0 procent. (Ilustrační foto)

Inflace v Evropské unii (EU) bují v rekordní pohromě. Evropská centrální banka (ECB) přesto dál nechala základní úrokovou sazbu na rekordním minimu nula procent. 

Uvedla to v tiskové zprávě.

Inflace v eurozóně v květnu vystoupala na rekordních 8,1 procenta. ECB nakupovala aktiva, zejména dluhopisy, po většinu minulého desetiletí.

Zatímco většina hlavních světových bank začala kvůli raketové inflaci zvyšovat úroky již loni, Evropská centrální banka pokračuje ve své měnové politice zatím beze změny.

Rekordní inflace, poháněná cenami energií, které od ruské invaze na Ukrajinu letí stále výše, zaměřila pozornost na to, kdy Evropská centrální banka podnikne razantnější kroky ke kontrole nadměrného růstu cen pro spotřebitele.

Základní úrok ECB naposledy zvýšila v roce 2011. Rada guvernérů však už naznačila, že od července zahájí její zvyšování.

Depozitní sazbu má teď centrální banka na minus 0,50 procenta a šéfka ECB Christine Lagardeová uvedla, že do konce 3. čtvrtletí by tato sazba mohla být zpět na nule nebo mírně nad ní.

Finanční trhy ale očekávají výraznější zvyšování sazeb, do konce roku o 135 bazických bodů.

To by znamenalo, že sazby se od července zvýší na každém zasedání, v některých případech i o více než čtvrt procentního bodu. (pel)