Rezidence Libeňský park nabízí komfortní bydlení v bezprostřední blízkosti stanice metra Palmovka.

Central Group: V prvním čtvrtletí mohli kupující vybírat z 3.200 nových bytů, jen 233 z nich bylo dokončených. Pražský trh s nemovitostmi nabídl zájemcům na konci prvního čtvrtletí letošního roku pouze 3.200 nových bytů. Dokončených a připravených k nastěhování jich bylo podle statistik Central Group jen 233.

Ještě před 10 lety si přitom mohli kupující vybírat z více než desetinásobného počtu dokončených volných bytů. Zhruba pětinu z aktuální celkové nabídky volných bytů (přes 600) nabízí v osmi pražských lokalitách největší český rezidenční stavitel Central Group.

Central Group – Aktuální nabídka: Honosné názvy developerských projektů neodrážejí realitu

„Nových pražských bytů připravených k okamžitému nastěhování je pouze 233, což je naprosté minimum. V roce 2012 jich přitom byl více než desetinásobek – 2.800 – a před pěti lety už zhruba jen trojnásobek. Příčiny tohoto vývoje jsou známé – vysoká poptávka a malý počet nově povolených projektů, protože povolovací proces se stále nedaří zrychlit,“ uvedla výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

„V této perspektivě je uvedení 14 právě dokončených bytů v Rezidenci Libeňský park na trh pro zájemce významnou novinkou. Většina z celkem 95 bytů se díky své unikátní poloze u stanice metra Palmovka prodala dlouho před dokončením,“ doplnila.

Všechny byty jsou vybaveny luxusními koupelnami a vinylovými podlahami. Originálně architektonicky řešené domy mají dřevěná eurookna a skleněná zábradlí na balkonech. Nadstandardně je vyřešena i fasáda domů s cihelnými pásky a cembritem.

Vybrané byty jsou vybaveny klimatizací nebo rekuperací tepla s chlazením pro zdravé a klidné bydlení a zároveň úsporu energie. Většina bytů má své podzemní parkovací stání a sklep a také venkovní prostor – balkon, terasu nebo předzahrádku.

V Praze je 1400 rozestavěných bytů 

Společnost Central Group aktuálně pokračuje ve výstavbě v 7 pražských lokalitách. Nejvíce bytů – téměř 450 – roste v Praze 10 na Chodovci, další byty se staví v Praze 9 v Letňanech či v Praze 5 na Zličíně. Téměř čtyři stovky bytů má ve výstavbě Central Group také v Parkové čtvrti na Praze 3.

„Právě v Parkové čtvrti, kde výstavba probíhá od února, jsme před několika dny zahájili prodej dalších 40 luxusních bytů s klimatizací. Jsou mezi nimi velmi poptávané byty menších dispozic, ale i unikátní větší byty ve dvanáctipodlažním bytovém domě – jedné z dominant celého městského bloku u Basilejského náměstí,“ vysvětlila Tomášková.

„Téměř 400 bytů, které jsme v rámci Parkové čtvrti už uvedli na trh, se prodává rychle. Klienti také využívají toho, že v letní akci dáváme jako dárek vybavení bytu až za půl milionu, a to při koupi bytu ve všech lokalitách v nabídce,“ dodala.  


Další objektivní informace o vybraných developerských projektech se v deníku BYZNYS NOVINY dočtete na stránce „DEVELOPERSKÁ DYSTOPIE“.


Druhý život brownfieldů: nové zelené čtvrti

Parková čtvrť dokládá současné zaměření společnosti Central Group na výstavbu celých nových čtvrtí vznikajících náročnou přeměnou zanedbaných brownfieldů. Jedinečná je i svým architektonickým řešením, za kterým stojí 9 předních ateliérů.

Celková architektonicko-urbanistická koncepce území od renomovaného ateliéru Jakuba Ciglera počítá také se vznikem 1,5hektarového parku, pěší zóny s vodními prvky a řadou nových drobných obchodů, služeb, restaurací a kaváren. Výhodou projektu, jehož první etapa bude dokončena v roce 2024, je také poloha jen pět minut pěšky od metra Želivského.

Dalším projektem Central Group, který vzniká dekontaminací a revitalizací zanedbané průmyslové plochy, je Tesla Hloubětín v Praze 9 nebo nová čtvrť evropského formátu Westpoint v Praze 6. V hlavním městě se nyní připravuje přes 130.000 nových bytů. Central Group se podílí na přípravě zhruba čtvrtiny z nich.

Pětina nových pražských bytů je od Central Group

Za posledních 10 let bylo v Praze v bytových domech postaveno podle dat Českého statistického úřadu celkem 40.247 bytů. Central Group se na bytové výstavbě v metropoli v posledním desetiletí podílel jednou pětinou (7.519).


Zhruba čtvrtina bytů vznikla v posledních 10 letech na Praze 9 a pětina na Praze 10. Zdroj: ČSÚ, Central  Group.


„Nejvíce nových bytů se postavilo v Praze 9 (téměř 26 %). Následuje Praha 10 s necelým pětinovým podílem a poté Prahy 5 a 4, ve kterých se dokončilo shodně necelých 15 % bytů. Celkem na tyto čtyři obvody připadají téměř tři čtvrtiny všech dokončených bytů v posledních 10 letech. A jde i o části Prahy, které čeká největší rozvoj do budoucna. Jedná se totiž o oblasti s největším počtem rozvojových ploch, především brownfieldů,“ vysvětlila Tomášková.

Hlavním důvodem prohlubujícího se deficitu nových bytů v Praze je jejich pomalé povolování. Nabídka se už rok stabilně pohybuje kolem hladiny tří tisíc bytů. Zhruba stejný počet bytů úřady ročně povolí vystavět. To vede ke kritickému nedostatku bytů ke koupi i k pronájmu, což navíc žene ceny bydlení extrémně nahoru.

Situace se stala ještě komplikovanější v souvislosti s příchodem vlny ukrajinských uprchlíků do Česka. Metropole je lidmi utíkajícími před válkou upřednostňovaným cílem, pobyt v ní nahlásilo už 84 tisíc.

Podle odhadů v zemi, resp. metropoli zůstane dlouhodobě žít čtvrtina z nich, v případě války trvající přes rok až 40 procent. Pro Prahu by to znamenalo mimořádný přírůstek dalších tisíců obyvatel za jeden rok nad rámec každoročního přírůstku.

Central Group je největším rezidenčním stavitelem v České republice. Za 28 let svého působení dokončil již 185 rezidenčních projektů a prodal téměř 18.000 nových bytů, domů a parcel. Veškeré vydělané prostředky investuje Central Group do dalšího rozvoje. Neúčastní se žádných veřejných zakázek ani není příjemcem žádných veřejných dotací.

Každoročně platí českému státu stamilionové částky na daních a mnoha desítkami milionů korun každý rok také přispívá na obecně prospěšné účely a realizaci veřejných staveb.

Central Group v současnosti vlastní v Praze kolem 1,5 milionu m² brownfieldů a pozemků určených k výstavbě, na kterých plánuje více než 30.000 nových bytů. Připravuje celé nové městské čtvrti a na velkých projektech spolupracuje s těmi nejlepšími architekty z ČR i ze světa.

V aktuální nabídce společnosti jsou stovky bytů v mnoha lokalitách po celé Praze. V roce 2021 Central Group nakoupil nové pozemky a brownfieldy za více než 2,5 miliardy korun, na kterých plánuje postavit přes 2.000 nových bytů. Pro rok 2022 má na nové akvizice vyčleněny další 2,5 miliardy korun z vlastních zdrojů. (sfr)