Agrofert nabídl za dusíkovou divizi rakouské chemičky Borealis 20 miliard korun. (Foto: Borealis)

Holding Agrofert chce koupit dusíkovou divizi rakouské chemičky Borealis. Skupina nabídla 810 milionů eur (bezmála 20 miliard korun). Informovala o tom rakouská společnost, která spadá pod skupinu OMV. 

Oddělení se soustředí na výrobu hnojiv, melaminu (organické sloučeniny používané při výrobě umělých hmot a průmyslových hnojiv) a technických dusíkatých produktů.

Přidáním výrobních aktiv společnosti Borealis v Rakousku, Německu a Francii a také komplexní prodejní a distribuční sítě využívající řeku Dunaj by tato obchodní kombinace doplnila stávající schopnosti společnosti Agrofert poskytovat služby svým zákazníkům v celé Evropě.

Transakci musí schválit regulační orgány. Její uzavření se očekává v druhé polovině letošního roku.

Agrofert působí v řadě průmyslových odvětví v zemích střední Evropy s aktivitami od chemie a zemědělství až po výrobu potravin.

Skupina, která v roce 2021 dosáhla konsolidovaného obratu 7,5 miliardy EUR, zahrnuje více než 200 společností a zaměstnává přibližně 31 tisíc lidí.

Je také jedním z předních evropských výrobců dusíkatých hnojiv s výrobními závody v Německu, České republice a na Slovensku. (pel)