ČT plánuje v letech 2023 a 2024 škrty ve výši 910 milionů korun. (Ilustrační foto)

Česká televize chystá škrty. Do konce letošního roku ČT plánuje zrušit 50 pracovních míst a dalších 200 během následujících dvou let. Od ledna příštího roku ČT pak skončí provoz kanálu ČT3. Kanál ČT sport bude omezovat nákupy vysílacích práv či výrobu sportovních pořadů. ČT dále omezí investice a také například studiovou výrobu ve studiu Ostrava. Ušetřit chce až 910 milionů korun. 

Důvodem je pokles reálné hodnoty koncesionářského poplatku.

„České televizi se v poslední dekádě dařilo navzdory klesající reálné hodnotě televizního poplatku významně rozšiřovat služby poskytované divákům. A to zejména díky tlaku na vnitřní úspory a efektivitu ve všech oblastech. Celých deset let jsme rovněž upozorňovali na to, že takovýto trend není dlouhodobě udržitelný a že přijde okamžik, kdy bez navýšení financování nebude nadále možné stávající rozsah veřejné služby zachovat,“ uvedl ředitel Petr Dvořák.

Aktuální vývoj inflace a další ekonomické jevy podle něj tento okamžik přiblížily a Česká televize je nucena zavádět změny ve svém provozu, programu a vysílání daleko rychleji.

Strategie zahrnuje například snížení počtu pracovních míst, zastavení velkých investic nebo navýšení výnosů z obchodní činnosti.

Výše televizních poplatků je od roku 2008 stanovena na 135 korun měsíčně pro každou domácnost vlastnící televizor. Vlivem inflace klesla od té doby reálná hodnota poplatku na dnešních 86 korun. Pokud by výše poplatku rostla spolu s inflací, musel by být 209 korun.

Za stejné období se například průměrná mzda v ČR zvýšila o 67 procent, zatímco v České televizi o 40 procent. Televize dnes přitom vyrábí v přepočtu více nových pořadů na jednoho zaměstnance a náklady na výrobu jedné hodiny pořadů naopak klesly.

I nedávno provedená nezávislá analýza nákladů ČT pak ukázala, že vnitřní úspory již nemohou kompenzovat nárůst cen, ke kterému dochází postupně od roku 2008, kdy byla výše poplatku naposledy upravena.

První vlna propouštění v České televizi nastane v druhé polovině roku 2022 a bude se týkat až 50 pracovních míst. Další vlna bude následovat v průběhu let 2023 a 2024 a dotkne se dalších až 200 pracovních míst. V současné době televize zaměstnává 2 970 lidí.

Od ledna příštího roku ČT pak skončí provoz kanálu ČT3. To má přinést úsporu ve výši 120 milionů korun.

Kanál ČT sport bude omezovat nákupy vysílacích práv či výrobu sportovních pořadů.

ČT dále omezí investice a také například studiovou výrobu ve studiu Ostrava. Výroba bude zčásti převedena do Brna.

Celkem tak chce ČT ušetřit v dalších dvou letech 300 milionů korun. Na audiovizuální tvorbě chce televize ušetřit 320 milionů korun. (pel)