Ceny nemovitostí v ČR dál letí nahoru. Byty i pozemky zdražily za rok o 20 procent. (Ilustrační foto)

Ceny nemovitostí v ČR dál letí nahoru. Byty zdražily meziročně o 20,6 procenta, rodinné domy o 19,6 procenta a pozemky o 23,7 procenta. Ukázal to index sestavovaný Hypoteční bankou.

Růst cen nemovitostí nezastavil ani v úvodu letošního roku. V prvním čtvrtletí zrychlily nejvíce ceny bytů, konkrétně o 5,4 procenta.

U rodinných domů a pozemků je tempo růstu cen srovnatelné, jako v posledním čtvrtletí loňského roku. Zatímco ceny rodinných domů vzrostly o 4,7 procenta, pozemky zaznamenaly růst o 5,6 procenta.

„Ani v 1. čtvrtletí nového roku nedošlo k ochlazení trhu a nemovitosti i nadále podražují. Tempo růstu zatím nezpomalily ani kroky České národní banky v oblasti úrokových sazeb Ceny tak dále rostou stejným tempem jako v loňském roce. Svůj podíl na růstu cen má pravděpodobně malá nabídka nemovitostí, vysoký růst stavebních nákladů, obava z dalšího nárůstu úrokových sazeb a snaha lidí ochránit investicemi do nemovitostí finanční prostředky před pádivou inflací,“ uvedl Jiří Feix, předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

Podle Feixe bylo tempo nárůstu cen nejvyšší v těch krajích, kde jsou v České republice dlouhodobě byty nejlevnější.

„Na pražském trhu postupně prodeje zpomalují, i zde ale růst cen atakuje 5 procent. Do cen u nových výstaveb se začínají promítat rostoucí stavební náklady, ale také zvyšující se nároky na vybavení novostaveb či vyšší úroveň staveb z hlediska Průkazu energetické náročnosti budov,“ shrnul Feix.

Oproti minulému období tempo růstu u rodinných domů mírně narostlo, meziročně tak růst indexu atakuje hranici 20 procent.

Lidé mají i nadále největší zájem o rodinné domy, které nepotřebují rekonstrukci, a to kvůli rostoucím stavebním nákladům, které znamenají horší předvídatelnost při plánování rozpočtu.

„Z důvodu nižších cen zájemci vyhledávají nemovitosti ve vzdálenějších lokalitách od velkých měst. Pokud mají lidé zájem o novostavby v developerských projektech, nejčastěji sahají po řadových zástavbách. Celkově jsou však rostoucí ceny a nedostupnost stavebních materiálů velkou přítěží pro stavitele,“ doplnil Radim Maštalíř, expert pro oblast oceňování majetku v ČSOB.

Pozemky i nadále zaznamenávají největší nárůst ze všech segmentů i když v prvním čtvrtletí roku tempo růstu cen mírně zpomalilo. Kategorie pozemků dlouhodobě naráží na limity trhu spojené s nízkou nabídkou i s problematikou zastaralých územních plánů a nedostatečné kapacity inženýrských sítí pro výstavbu.

„I v této kategorii zaznamenáváme nárůst zájmu o pozemky vzdálené od měst, které jsou lépe cenově dostupné. Co se týče výstavby v hlavním městě, nově schválený Fond spoluúčasti investorů na rozvoji území má pomoci financovat veřejnou infrastrukturu, na kterou finance města nestačí. V následujících obdobích tak očekáváme nárůst poptávky po pražských parcelách na brownfieldech, které do dnešní doby nebyly pro developery atraktivní z důvodu vysokých nákladů na vybudování základních podmínek pro výstavbu,“ uzavřel Feix. (pel)