Investiční skupina RSJ je připravena do výstavby areálů investovat dalších 100 milionů eur.

Investiční skupina RSJ je připravena do výstavby areálů investovat dalších 100 milionů eur. Ve spolupráci s Panattoni, developerem průmyslových areálů, buduje RSJ Investments logistický park v Jirkově u Chomutova a další miliardovou investici směřuje do chystaného projektu ve Smiřících u Hradce Králové.

Poptávka po výstavbě průmyslových skladů stále převyšuje nabídku, a tak se investor poohlíží i po dalších příležitostech v tomto odvětví.

V Panattoni Park Chomutov North, areálu o rozloze bezmála 90 000 m², jsou už haly pro dva nájemce ve výstavbě. Závod pro vysokozvižné vozíky společnosti Jungheinrich pojme 37 000 m² a nabídne 350 pracovních míst.

„V Chomutově současně budujeme jeden z nejmodernějších výrobních závodů na světě, který nám pomůže posunout výrobu na novou úroveň,“ uvedla Sabine Neuß, členka představenstva společnosti Jungheinrich AG pro oblast techniky.

Jedním z nájemců druhé budovy, která se už začala rovněž stavět, bude společnost Amazon. Největší světový on-line prodejce zboží na světě zde bude vyrábět potisky triček a doplňků na zakázku v rámci služby Amazon Merch.  Spuštění provozu je naplánováno na říjen tohoto roku.

„Jsme rádi, že si park našel během krátké chvíle nájemce světového formátu, kteří budou mít pro region, zdejší ekonomiku a zaměstnanost obrovský přínos,“ řekl k projektu v Jirkově Lukáš Musil, člen představenstva investiční skupiny RSJ.

Velký důraz klade developer i investor na ekologický aspekt společných projektů. Panattoni Park Chomutov North aspiruje na hodnocení „Excellent“ v rámci certifikace BREEAM New Construction. Budova bude mít pevnější střechu pro možnou instalaci fotovoltaických panelů, projekt počítá s rozsáhlou investicí do podpory biologické rozmanitosti v okolí průmyslové zóny. Ve Smiřicích se zatím pracuje na povolení.

Jak ale potvrdil Lukáš Musil, průmyslovou halou u D11 logistické plány investiční skupiny RSJ nekončí: „Výstavba logistických areálů je jeden z hlavních směrů nemovitostní části RSJ Investments a jsme připraveni do něj v následujících letech zainvestovat dalších 100 milionů EUR. Konkrétní lokality zatím neprozradím, ale společně s Panattoni aktivně hledáme další příležitosti v tomto segmentu.“

Projekt u Chomutova vyniká i rozsáhlou investicí do podpory biologické rozmanitosti v okolí průmyslové zóny. Jako náhrada za zrušený remízek poslouží výsadba o rozloze 1,5 hektarů, která se bude skládat z dřevin stromového i keřového patra s důrazem na původní druhy.

Prostor zůstane neoplocen, a přirozeně tak naváže na revitalizaci přilehlých břehových porostů. Na vhodných místech budou vyhloubeny tůňky pro zvýšení místní druhové rozmanitosti. Z doplňujících opatření lze zmínit luční porosty či ptačí budky.

Jako jeden z předních světových dodavatelů intralogistických řešení se společnost Jungheinrich již 70 let podílí na vývoji inovativních a udržitelných produktů a řešení pro materiálové toky. Jako průkopník v tomto odvětví se tento rodinný podnik se sídlem v Hamburku snaží vytvářet sklady budoucnosti.

V roce 2021 dosáhla společnost Jungheinrich se svými více než 19 000 zaměstnanci tržeb ve výši 4,24 miliardy eur. Celosvětová síť zahrnuje 13 výrobních závodů a 41 servisních a prodejních společností. Akcie společnosti jsou kótovány na burze MDAX.

Investiční skupina RSJ, v jejímž čele stojí Libor Winkler, spravuje široké portfolio investic v České republice a zahraničí. Investuje do výstavby bytových i kancelářských budov a akvizic výnosových nemovitostí.

V posledních letech stoupá počet investic do logistiky, resp. průmyslových areálů. Vysoký podíl na spravovaném majetku představují také investice do odvětví klíčových pro 21. století – informačních technologií, biotechnologií, zdravých potravin a life sciences. (sfr)