Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) zvažuje rozdělení polostátní energetické společnosti ČEZ. (Ilustrační foto)

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) zvažuje rozdělení polostátní energetické společnosti ČEZ. Akcie firmy kótované na pražské burze jsou nejvýše od roku 2008, jen za posledních pět dní jejich cena narostla zhruba o 8,5 procenta.

O možné restrukturalizaci polostátní energetické společnosti ČEZ hovořil premiér Petr Fiala (ODS) v rozhovoru Hospodářských novin (HN).

„Nemohu popřít, že o restrukturalizaci ČEZ uvažujeme. Ale ještě to vyžaduje důkladnější analýzy. Ano, jde o jednu z možností, jak postupovat dál. Ale nechci a nemohu jít do podrobností,“ odpověděl Fiala na otázku, zda vláda uvažuje o tom vydělit z ČEZ část vlastněnou pouze státem.

Premiér v té souvislosti zmínil, že stát v ČEZ sice vlastní sedmdesátiprocentní podíl, ale s akciemi firmy se zároveň obchoduje na burze. Vláda podle něj hledá to správné místo ČEZ z hlediska jeho budoucích úkolů.

O tom, že vláda oprášila plán na rozdělení ČEZ, aby získala kontrolu nad cenami energií, avizoval ve středu server Seznam Zprávy.

Akcie firmy na pražské burze reagovaly tentýž den osmiprocentním růstem.

O rozdělení nebo transformaci ČEZ uvažovala také předchozí vláda Andreje Babiše (ANO). Důvodem tehdy bylo, aby čistě státní firma mohla jednodušeji stavět nové jaderné bloky. Taková změna by ale mohla být nevýhodná pro minoritní akcionáře.

Stát svůj většinový podíl v ČEZ drží přes ministerstvo financí. Čistý zisk skupiny ČEZ v letošním prvním čtvrtletí vzrostl meziročně o 218 procent na 26,7 miliardy korun. (pel)