Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v 1. čtvrtletí roku 2022 vzrostl meziročně o 218 procent na 26,7 miliardy korun. (Ilustrační foto)

Čistý zisk polostátního energetického gigantu ČEZ v prvním čtvrtletí roku 2022 vzrostl meziročně o 218 procent na 26,7 miliardy korun. Z letošního zisku by firma mohla vyplatit nejvyšší dividendu v historii až 73 korun na akcii a český stát by mohl získat více než 27 miliard korun.

ČEZ to oznámil v tiskové zprávě.

Provozní výnosy stouply o 29 procent na 76 miliard a provozní zisk před odpisy (EBITDA) o 119 procent na 43,7 miliardy.

Důvodem růstu je podle ČEZ mimo jiné enormní růst cen komodit na velkoobchodních trzích a rekordní zisk z obchodování s komoditami na západoevropských trzích.

Skupina zvýšila letošní celoroční výhled EBITDA na 95 až 99 miliard korun a výhled čistého zisku na 45 až 49 miliard.

Provozní zisk před odpisy v segmentu výroby stoupl v prvním čtvrtletí meziročně o 28 miliard korun na 36,7 miliardy, tedy na více než čtyřnásobek loňské úrovně.

Naopak v segmentu prodeje provozní zisk klesl meziročně o 2,4 miliardy, takže se propadl do ztráty zhruba 0,2 miliardy korun.

Většinovým vlastníkem ČEZ je stát s podílem téměř 70 procent.

„Očekávaný čistý zisk za celý rok 2022 indikuje dividendu, v případě stanovení na horní hranici intervalu platné dividendové politiky, na úrovni 67 až 73 korun na akcii. Příští rok tudíž bude pravděpodobně vyplacena nejvyšší dividenda v historii společnosti a majoritní vlastník český stát by mohl získat více než 27 miliard korun,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Výroba elektřiny z obnovitelných a jaderných zdrojů meziročně vzrostla o 1 procento a dosáhla výše 8,9 TWh.

Naopak výroba z emisních uhelných a paroplynových zdrojů klesla o 10 procent a dosáhla úrovně 6 TWh zejména v důsledku propadu výroby elektřiny v paroplynové elektrárně Počerady o 40 procent.

Čistý dluh Skupiny ČEZ se v 1. čtvrtletí snížil o 29 miliard korun, přestože společnost ČEZ – stejně jako velcí evropští výrobci elektřiny – čelí enormním požadavkům na zajištění uzavřených komoditních obchodů a je nucena na burzy doplňovat značné finanční prostředky. (pel)