Miliardář Elon Musk už sehnal více než 7 miliard dolarů na akvizici sociální sítě Twitter. (Ilustrační foto)

Miliardář Elon Musk už sehnal více než 7 miliard dolarů na akvizici sociální sítě Twitter. Musk získal 7,14 miliardy dolarů (166 miliard Kč) na financování nákupu firmy Twitter, která je majitelem známé sociální sítě. Peníze Muskovi slíbila skupina 19 investorů.

Vyplynulo to z hlášení pro americkou Komisi pro cenné papíry (SEC).

Musk za převzetí Twitteru nabídl zhruba 44 miliard dolarů.

Finance Muskovi přislíbili mimo jiné spoluzakladatel společnosti Oracle Larry Ellison, kryptoměnová burza Binance nebo investiční společnosti Fidelity, Brookfield a Sequoia Capital.

Musk díky získaným příslibům investic může z 12,5 miliardy na 6,25 miliardy dolarů snížit takzvaný maržový úvěr, který za účelem nákupu Twitteru získal. Převzetí firmy tak bude kromě úvěru financovat částkou 27,25 miliardy dolarů v akciích a hotovosti.

Musk už dříve uvedl, že jedná se současnými akcionáři včetně zakladatele společnosti Jacka Dorseyho.

Podle neoficiálních informací by Musk po dokončení převzetí Twitteru měl na několik měsíců zastávat funkci dočasného generálního ředitele. V současnosti je generálním ředitelem Twitteru Parag Agrawal.

Sám Agrawal údajně na firemním setkání zaměstnancům Twitteru řekl, že budoucnost firmy pod Muskovým vedením je nejistá.

Spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates ve středu varoval, že Twitter může být i horší, až ho Musk převezme. Současně Gates vyjádřil obavy z šíření dezinformací na sociálních sítích. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Musk kupuje za 1 bilion Twitter. Vedení podniku má obavy o budoucnost