Šéf automobilky Tesla Elon Musk kupuje za 44 miliard dolarů (1 bilion korun) společnost Twitter. (Ilustrační foto)

Šéf automobilky Tesla Elon Musk kupuje za 44 miliard dolarů (1 bilion korun) společnost Twitter. Ovládne tak kontrolu nad sociální sítí, kterou používají desítky milionů lidí na celém světě. Vedení Twitteru má obavy, protože zatím neví, jakým směrem se bude platforma ubírat. 

Twitter se tak po devíti letech přestane obchodovat na burze jako veřejná společnost. Podle Muska je nutné, aby byl Twitter převeden do soukromého vlastnictví, aby se mohl rozvíjet a stal se skutečnou platformou pro svobodné vyjadřování.

Akcie Twitteru po této zprávě vzrostly téměř o 6 procent a uzavřely obchodování na 51,70 dolaru.

Podnik původně Muskovu nabídku odmítl, ale správní rada nakonec transakci schválila. Nyní musejí dohodu ještě odsouhlasit akcionáři a regulátoři.

Musk již na začátku dubna koupil ve společnosti Twitter podíl 9,2 procenta. O 2 týdny později pak přišel s nabídkou na převzetí celého podniku.

Podle podmínek dohody obdrží akcionáři Twitteru za každou kmenovou akcii 54,20 dolaru v hotovosti.

Ředitel Twitteru Parag Agrawal uvedl, že pro část pracovníků je vývoj znepokojivý, a řekl, že pracovníci se budou moci na směřování firmy brzy zeptat samotného Muska.

Šéf sociální sítě hodlá s Muskem o jeho plánech vést diskuse. Miliardář by měl předstoupit i před zaměstnance, aby zodpověděl jejich dotazy. (pel)

Bývalí akcionáři Twitteru žalují Elona Muska za to, že je připravil o peníze svým oznámením

Musk koupil podíl 9,2 procenta ve Twitteru. Akcie vyletěly prudce nahoru