Chystané embargo EU na dovoz ruské ropy žene ceny paliv v Česku dál nahoru. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Chystané embargo Evropské unie (EU) na dovoz ruské ropy žene ceny paliv v Česku dál nahoru. Pohonné hmoty druhý týden po sobě zdražily o desítky haléřů, tempo bylo rychlejší než v předchozím týdnu. Cena benzinu Natural 95 se zvýšila od minulého týdne o 50 haléřů na 43,22 koruny za litr, nafta pak o 62 haléřů na 45,57 korun za litr. 

Ukázala to data společnosti CCS, která ceny sleduje.

Na maxima se ceny vyšplhaly kolem 10. března v důsledku ruského vpádu na Ukrajinu, kdy litr Naturalu 95 stál více než 47 korun a nafta přesáhla 49,50 koruny. Od té doby ceny pohonných hmot několik týdnů klesaly, zlevňování ale postupně zpomalovalo.

Za benzin platili motoristé loni o 11,70 koruny na litru méně, nafta je nyní dražší o 16 korun na litru.

Nejvíce si řidiči za paliva připlatí v Praze. Litr benzinu stojí v hlavním městě průměrně 43,86 koruny, litr nafty pak 46,22 koruny.

Naopak nejlevněji natankovali lidé v Jihočeském kraji, kde je litr benzinu v průměru za 42,87 korun. Naftu tam prodávají průměrně za 45,10 koruny za litr.

Vláda v reakci na prudký růst cen pohonných hmot schválila návrh novely zákona o dočasném snížení spotřební daně na naftu a benzin o 1,50 koruny na litr a další návrhy, které směřují k omezení růstu cen pohonných hmot.

Novela počítá hlavně se zrušením povinnosti přimíchávat biosložku do pohonných hmot, výrazně omezuje okruh vozidel, která podléhají silniční dani, a také snižuje daně zaměstnancům, kteří k soukromým účelům využívají služební nízkoemisní vozidlo. (pel)

Evropská komise chce ještě letos zakázat dovoz ruské ropy. Česko a Slovensko žádají odklad

Poslanci kývli na konec povinného míchání biosložky do paliv. Babiš to zepsul

Sněmovnou prošlo snížení spotřební daně u benzinu a nafty o 1,50 Kč na litr