Sněmovna schválila konec povinného přimíchávání biosložky do paliv. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Povinné přimíchávání biosložky do motorové nafty a benzinu zřejmě od července 2022 skončí. Počítá s tím návrh vlády, který ve zrychleném režimu v prvním čtení schválili poslanci ve sněmovně. Fialův kabinet tak doufá, že pohonné hmoty zlevní o několik korun na litr. Expremiér Babiš a největší beneficient dotované řepky v zemi rozhodnutí vlády zkritizoval.

Předlohu nyní dostane k projednání Senát.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) během projednávání zdůraznil, že sněmovna ruší pouze povinnost přimíchávání.

„Chápal bych diskuze, kdybychom přimíchávání úplně zakázali, my pouze rušíme povinnost, a to jsou dva úplně jiné režimy,“ řekl s tím, že bude záležet na každém z daňových poplatníků, z které té palety emisních cílů si vybere.

Opoziční debatu označil za zbytečnou.

Bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) považuje zrušení povinného přimíchávání biosložky jen marketingem, protože Evropská komise přimíchávání vyžaduje a firmy nemají jinou možnost, než v tom pokračovat.

Expremiér Babiš a největší beneficient dotované řepky v zemi, který si v roce 2019 prosadil zachování pěstování této plodiny a její míchání do benzinu či nafty, rozhodnutí vlády zrušit povinné přimíchání biopaliv do nafty zkritizoval.

Hlavním dodavatelem biopaliv pro státního distributora nafty a benzinu Čepro jsou přitom právě firmy Preol a Primagra ze skupiny Agrofert, kterou prostřednictvím svěřenských fondů ovládá bývalý předseda vlády České republiky Andrej Babiš (ANO).

Další změnou je částečné zrušení silniční daně pro vybraný okruh vozidel. Daň se platí za vozidla sloužící k podnikání. Ruší se pro osobní automobily, autobusy a nákladní auta do 12 tun. Zároveň se snižuje sazba daně pro nákladní vozidla a přívěsy nad 12 tun, a to na nejnižší přípustnou míru.

Vláda kromě toho navrhla snížit spotřební daň u benzinu a nafty o 1,50 korun na litr, což sněmovna schválila už v úterý. (pel)