ČEZ ESCO a LIBERTY budou spolupracovat na dekarbonizaci huti LIBERTY OSTRAVA. (Ilustrační foto)

ČEZ ESCO a LIBERTY budou spolupracovat na dekarbonizaci huti LIBERTY OSTRAVA. Společnosti ČEZ ESCO a LIBERTY se dohodly, že společně vytvoří komplexní program rozvoje udržitelných zdrojů elektrické, tepelné a vodíkové energie, které jsou nezbytné pro přechod LIBERTY Ostrava od uhlíku k vodíku.

Partnerství podpoří již dříve oznámené plány společnosti LIBERTY na rozvoj udržitelné energetické infrastruktury v Ostravě v rámci jejího cíle stát se do roku 2030 uhlíkově neutrálním podnikem.

Partneři budou identifikovat a rozvíjet obnovitelné zdroje energie a vodíkové technologie potřebné k tomu, aby se ostravská huť stala výrobcem zelené oceli.

Kamil Čermák, předseda představenstva ČEZ ESCO, člena Skupiny ČEZ, a Sanjeev Gupta, výkonný předseda představenstva skupiny LIBERTY Steel Group, se dohodli na Deklaraci o spolupráci při dekarbonizaci integrované huti LIBERTY Ostrava.



Transformační program ostravské huti GREENSTEEL, který je založený na obnovitelných zdrojích energie a spojuje zdroje a zelenou vizi předních českých energetických a ocelárenských společností, se stane významným krokem v dekarbonizaci českého ocelářství.

„Jako přední poskytovatel řešení s nulovou a nízkou spotřebou energie jsme připraveni urychleně přispět k dekarbonizaci České republiky. Průmysl produkuje 28 % celkových emisí České republiky, jeho dekarbonizace bude náročná a bude vyžadovat soustředěné úsilí a překonání mnoha překážek,“ uvedl Kamil Čermák, předseda představenstva ČEZ ESCO.

„V rámci této deklarace budeme s týmem LIBERTY Ostrava pracovat na identifikaci nízkouhlíkových a bezuhlíkových technologií a řešení, zejména v oblasti obnovitelných zdrojů energie a vodíku, a na tom, jak by mohly přinést co největší užitek Ostravě a českému ocelářství,“ doplnil.

„Naším cílem je transformovat LIBERTY Ostrava v moderního výrobce zelené oceli v srdci Evropy. V ČEZ ESCO máme partnera, který sdílí naši vizi udržitelného průmyslu, a budeme společně pracovat na vývoji potřebných obnovitelných zdrojů energie a inovativních technologií. Transformace společnosti LIBERTY Ostrava bude významným krokem k dekarbonizaci ocelárenského průmyslu v České republice i v celé Evropě,“ zdůraznil Sanjeev Gupta, výkonný předseda představenstva LIBERTY Steel Group.

Skupina LIBERTY Steel plánuje v následujících osmi letech investovat do přeměny LIBERTY Ostrava v uhlíkově neutrálního výrobce zelené oceli miliardy korun. Klíčovým prvkem programu dosažení uhlíkové neutrality do roku 2030 bude výměna stávajících čtyř tandemových pecí ocelárny za dvě hybridní elektrické pece, které huti umožní využívat většího objemu ocelového šrotu a dalších železonosných vstupů, a snížit tak její závislost na dováženém uhlí a železné rudě a dramaticky omezit emise CO2.

Součástí transformace je také rozsáhlá modernizace válcoven, která zlepší kvalitu finální výroby a rozšíří výrobkové portfolio o další produkty s vysokou přidanou hodnotou. Investice budou zahrnovat také vytvoření elektráren na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů i rozvoj GREENSTEEL Akademie.

LIBERTY Ostrava je integrovaný hutní podnik s roční výrobní kapacitou 3,6 milionu tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví, strojírenství a petrochemickém průmyslu. Je tuzemským lídrem ve výrobě silničních svodidel a trubek. Kromě českého trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. Spolu s dceřinými společnostmi má 6000 zaměstnanců. Díky nadstandardní ekologizaci vyrábí své výrobky s minimálním možným dopadem na životní prostředí. Huť patří do skupiny LIBERTY Steel Group.

LIBERTY Steel Group je součástí globálního uskupení GFG Alliance, patřícího rodině Sanjeeva Gupty. GFG Alliance má tři nezávislé průmyslové divize: ocelářskou LIBERTY Steel Group, hliníkářskou ALVANCE a energetickou SIMEC, které sdílejí stejné hodnoty a usilují o dlouhodobě udržitelnou budoucnost pro průmysl i společnost. GFG Alliance působí v 30 zemích světa, kde má celkem 35 000 zaměstnanců a obrat ve výši přes 20 miliard USD.

ČEZ ESCO (Energy Service Company) je dceřiná společnost ČEZ, která se zaměřuje na služby související s moderní energetikou, dekarbonizací a snižováním klimatické stopy pro průmyslové zákazníky, obce a instituce. Jde například o energetické audity a energetické poradenství, výstavbu a provoz kogeneračních jednotek, zavádění systémů měření, renovaci teplárenských soustav a instalaci fotovoltaických elektráren.

ČEZ ESCO je také dodavatelem služeb souvisejících s veřejnou a firemní elektromobilitou. Zajišťuje i dodávky elektřiny, plynu a tepla, výkup elektřiny, obchodování s emisními povolenkami, provoz energetických zařízení a jejich servis. Má cca 2000 zaměstnanců. Mezi dceřiné společnosti ČEZ ESCO patří firmy AirPlus, AZ KLIMA, Bytkomfort, CAPEXUS, ESCO Distribúčné sústavy, ČEZ Energetické služby, ČEZ ENERGO, ČEZ LDS, Domat Control System, E-Dome, EP Rožnov, ENESA, ESCO SLOVENSKO, HORMEN, KART, KLF-Distribúcia a Spravbytkomfort. (sfr)