KB pokračuje ve snižování uhlíkové stopy s cílem dosáhnout do roku 2026 uhlíkové neutrality. (Ilustrační foto)

KB pokračuje ve snižování uhlíkové stopy s cílem dosáhnout do roku 2026 uhlíkové neutrality. Komerční banka plní svůj pětiletý strategický plán v oblasti udržitelnosti, jehož hlavním cílem je dosažení uhlíkové neutrality do roku 2026.

Ke konci roku 2021 docílila KB výrazného snížení celkové uhlíkové stopy, a to o 32,5 % v porovnání s počátečním rokem 2019.

„Zaměřili jsme se na aktivity, u kterých víme, že mají velký podíl na vytváření emisí skleníkových plynů. Jedná se tedy především o spotřebu elektrické energie, dopravu zaměstnanců do práce či investic banky do dalšího rozvoje, jako je třeba modernizace poboček.“

„Mezi další sledované aktivity patří vytápění nebo služební cesty. V budoucnosti budeme okruh našich aktivit nadále přezkoumávat a snižovat emise v dalších oblastech naší činnosti,“ zdůraznila Jitka Haubová, členka představenstva a provozní ředitelka KB.

Procentuální vyjádření za rok 2021 KB prezentuje jako celkovou CO2 stopu. Ta činí 23 902 781 kg CO2e, respektive 14,7 kg CO2e na jednoho klienta. V roce 2021 došlo ke snížení v téměř všech 18 zdrojích emisí, které banka vykazuje. Můžeme tak sledovat jasný trend snižování emisí skleníkových plynů vlastního provozu.

Ve spotřebě elektrické energie byla uhlíková stopa ve srovnání s rokem 2019 snížena celkem o 28 %. Částečně tomuto pomohl v roce 2021 nákup 10 % elektrické energie z obnovitelných zdrojů, a také důsledný energetický management a snížení počtu budov, uvedla banka..

Velkého snížení emisí bylo podle KB dosaženo u dopravy služebními automobily, celkem o 28,7 %.  A v souvislosti s tím i snížení spotřeby pohonných hmot o 148 549 litrů benzínu a nafty oproti roku 2020. Dařilo se nám i v oblasti odpadů, a to snížit celkový objem skládkovaného odpadu o 24 %.

„Jsme rozhodnuti v nastaveném trendu pokračovat a pevně věříme v naplnění naší udržitelné strategie pro rok 2026. V tomto přesvědčení nás povzbudilo získání prestižní certifikace v předchozích letech, ” doplnila Haubová. (sfr)