Zákazníci Kauflandu v potravinové sbírce darovali 80 tun potravin a drogerie. (Ilustrační foto)

Zákazníci Kauflandu opět projevili obrovskou solidaritu s lidmi v nouzi. V potravinové sbírce darovali 80 tun potravin a drogerie. V jarním kole národní Sbírky potravin, které proběhlo o víkendu, zákazníci Kauflandu opět projevili mimořádnou štědrost a solidaritu s potřebnými. Ve všech 139 prodejnách obchodního řetězce pro ně nakoupili celkem 80 tun potravin a drogerie.

Celkem zákazníci darovali 159 059 porcí jídla.

“Uvědomujeme si, že mnoho lidí se nyní nachází v obtížné situaci, a o to více si vážíme každé pomoci. Mnohokrát děkujeme všem, kteří se na sbírce podíleli a tak velkým množstvím potravin a drogerie podpořili lidi v nouzi,” reagovala tisková mluvčí Renata Maierl.

Stejně jako v loňském roce sbírku přímo v prodejnách organizačně podpořili kromě dobrovolníků z České federace potravinových bank také zaměstnanci Kauflandu. Zákazníci podobně jako v předešlých ročnících nakupovali především trvanlivé potraviny jako konzervy, těstoviny, rýži, trvanlivé mléko, luštěniny nebo dětskou výživu.

Z drogerie byly nejčastěji pořizovanými položkami dětské pleny a dětská kosmetika, vlhčené ubrousky, sprchové gely a další základní potřeby pro každodenní hygienu. Nejštědřejší byli zákazníci v prodejnách v Praze na Vypichu, v modřanské prodejně, ale také v Českých Budějovicích. Z celkového výtěžku celostátní potravinové sbírky zákazníci Kauflandu přispěli necelými 25 %.

Výjimečnou podporu ze strany zákazníků Kauflandu ocenila také ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová.

„V letošním roce měla veřejnost již desátým rokem možnost přispět transparentním darem potravin lidem v nouzi. Bohužel těchto lidí v nouzi stále přibývá a poptávka po potravinové pomoci se stále zvyšuje. Jsme vděční každému, kdo přišel a třeba i malým příspěvkem pomohl.“

„Solidarita, kterou lidé projevují takovým darem se stala v naší zemi již tradicí. Děkujeme všem, kteří přišli do Kauflandu nakoupit a o svůj nákup se rozdělili s těmi méně šťastnými,“ uvedla Láchová.

Všechny vybrané potraviny a drogerii v následujících dnech prostřednictvím regionálních potravinových bank obdrží neziskové organizace, jež pomáhají například opuštěným seniorům, matkám samoživitelkám, rodinám v krizi, lidem bez domova nebo lidem s psychickým a tělesným postižením. V důsledku války na Ukrajině část výtěžku poputuje i uprchlíkům, kteří se náhle ocitli bez prostředků a bez domova.

Kaufland s Českou federací potravinových bank spolupracuje již od roku 2017. Aktivně se podílí nejen na celostátních sbírkách, ale potraviny a drogerii věnuje pravidelně i z vlastní iniciativy.

V loňském roce poskytl spolu se svými zákazníky v jarním a podzimním kole Potravinové sbírky lidem v nouzi celkem 211 tun potravin a drogerie. V rámci jiných aktivit pak řetězec v průběhu uplynulého roku daroval potřebným ještě dalších téměř 200 tun potravin. (sfr)