Česko podle studie společnost Invezz vévodí investicím do bitcoinu. (Ilustrační foto)

Lidé v Česku investují ve velkém do kryptoměn. Podle studie společnost Invezz země vévodí investicím do bitcoinu. Ve výnosech na obyvatele je dokonce první na světě. V celkovém žebříčku je ČR druhá za Francií z celkového počtu 23 hodnocených zemí.

V čele tabulky je Francie jako země s nejlepším obchodováním s bitcoiny na světě.

Zatímco mnoho jiných zemí se v určitých kategoriích umístilo dobře, Francie byla jedinou zemí, která byla nadprůměrná ve všech třech metrikách – procento populace investované do kryptoměn, zisky bitcoinů na investora a zisky bitcoinů na občana. To pomohlo dosáhnout nejlepšího souhrnného hodnocení a získat titul nejlepší země obchodující s bitcoiny.

Evropské země obsadily šest z prvních sedmi míst. Jedinou výjimkou mezi nimi je Kanada na čtvrtém místě.

Průměrný výnos na obchodníka v Evropě činí 453 dolarů, zatímco v Severní Americe jen 240 dolarů. To znamená, že Evropané mají o 89 procent vyšší výnosy než jejich protějšky v USA a Kanadě.

V dílčím hodnocení srovnávajícím výnosy z obchodů s bitcoiny na jednoho obyvatele je Česko první s částkou 61 dolarů (téměř 1 400 korun).

Podle celkově realizovaných výnosů z obchodů s bitcoiny jsou na prvním místě Spojené státy, kde celkové výnosy dosáhly 4,1 miliardy dolarů. Tento údaj ale je vysoký díky velkému počtu obyvatel v USA.

Největší procento kryptoinvestorů má Ukrajina, a to 12,7 procenta. Výnos je tam ale jen 72 dolarů na investora.

Největší výnosy si připisují obchodníci ve Švýcarsku, a to 1268 dolarů. Druhá je Česká republika s částkou 1 259 dolarů na investora. Do kryptoaktiv v obou zemích ale investuje velmi malé procento obyvatel.

Ve Švýcarsku je to 1,8 procenta a v Česku 2,2 procenta obyvatel, obě tyto země jsou na dolním konci žebříčku.

Invezz použil údaje od společností Chainalysis, Worldometers & Triple A.

Studie zahrnuje 23 zemí, chybí v ní ale Čína a Tchaj-wan vzhledem k tomu, že se nedá určit, jak spolehlivé jsou údaje z těchto zemí. (pel)