Síť lékáren Pilulka loni dosáhla celkových tržeb 3,6 mld. Kč.

Skupina Pilulka, působící na lékárenském trhu kromě České republiky i na Slovensku a v Rumunsku, dosáhla v roce 2021 dle auditovaných výsledků konsolidovaných tržeb  ve výši 2,4 miliardy korun při meziročním růstu o 35 %. Franšízová síť lékáren Pilulka pak k tržbám přidala dalších 1,2 miliardy korun na celkových 3,6 mld. korun.

Největší měrou se na tržbách skupiny podílel český online kanál s meziročním nárůstem o 61 %.

„Po bezprecedentních výsledcích roku 2020, kdy vypukla pandemie koronaviru, jsme nečekali významně růstový rok 2021. Přesto loňský rok předčil naše původní očekávání. Speciálně v prvním čtvrtletí roku 2021 jsme zaznamenali extrémně silné měsíce, které se projevily i v celkových výsledcích roku 2021.“

„Rosteme v online, expandujeme a snižujeme počet vlastních kamenných lékáren,“ zhodnotil loňský rok Petr Kasa, spolumajitel Pilulky.


Významné ukazatele roku 2021 v Pilulce

• Celkové skupinové tržby vč. franchise 3,6 mld. Kč
• Auditované konsolidované vlastní tržby (tj. bez fr. lékáren) 2 413 mil. Kč
• Meziroční růst online tržeb o 49 % (v ČR o 61 %)
• EBITDA +29 mil. Kč (v ČR +44,2 mil. Kč)
• EBITDA marže +1,2 % (v ČR +2,4 %)
• Meziroční růst ceny akcií společnosti +188 %
• Každá 10. domácnost v ČR objednala v roce 2021 na Pilulka.cz


„Již dříve avizovaná zahraniční expanze úspěšně postupuje. Zahraniční týmy pracují na obchodních vztazích s lokálními dodavateli, lokalizujeme a nastavujeme všechny procesy a služby. Pokud vše půjde podle harmonogramu, budeme již letos obsluhovat zákazníky minimálně na dalších dvou trzích.“

„Naše kroky míří do střední Evropy. V budoucnu nás hodně zajímají regiony na západ od nás, kde je významně větší kupní síla a dochází k rychlé digitalizaci zdravotnictví,“ podotkl dále Kasa.


Expanze na aktuálních trzích, expanze na Moravu

• Rozšíření služby Pilulka Auto s expresním rozvozem do regionu Pardubicka, Hradecka,
Mladoboleslavska a Kolínska
• Nové Pilulka Boxy – samoobslužný výdej do dalších lokací v Česku a Slovensku


„V letošním roce otevřeme nové sklady pro zákazníky z Moravy. Z nového skladu Pilulka Olomouc budeme obsluhovat zejména moravské zákazníky a přineseme komfort doručení v den objednání do regionů Brněnska, Ostravska, Olomoucka a Prostějovska. Touto unikátní službou budeme obsluhovat naprostou většinu obyvatel Moravy,“ uvedl Michal Hanáček, COO Pilulky.

Pilulka již roky není “jen lékárna”. Investuje do digitalizace a inovativních projektů. Aplikace Plus Care je zaměřená na prevenci – kromě hlídání termínů pravidelných prohlídek a přehledu příspěvků od zdravotních pojišťoven má i velké ambice s využitím dat z chytrých zařízení.

“V rámci Plus Care tvoříme i speciální programy pro vybrané pacientské skupiny. Spolupracujeme na tom s předními farmaceutickými společnostmi a nabízíme unikátní řešení i pro zdravotní pojišťovny. Aktuálně například spouštíme projekt se Zdravotní pojišťovnou ministerstva vnitra ČR,“ upřesnil Martin Urx, jednatel Plus Care ze skupiny Pilulka.

Pilulka je technologická společnost, která působí na českém, slovenském a rumunském trhu od roku 2013. Společnost založili bratři Kasové, kteří patří mezi zakladatele české ecommerce scény.

Pilulka je nejen provozovatelem sítě kamenných lékáren a největší zásilkové lékárny v České republice a na Slovensku s přibližně 2 miliony zákazníků, ale především technologickou společností působící na zdravotnickém trhu. Nad rámec těchto potřeb zákazníků Pilulka buduje platformu, která propojuje zákazníky, výrobce, distributory, služby, logistiku a „veškeré
informace, které se kolem tohoto odvětví točí“. (sfr)