Výroba osobních aut v Česku v 1. čtvrtletí roku 2022 klesla o 18,9 procenta. (Ilustrační foto: Škoda Auto)

Na automobilový průmysl v ČR dopadá válka na Ukrajině. Výroba osobních aut v Česku v 1. čtvrtletí roku 2022 klesla o 18,9 procenta na 269 090 vozů. Automobilky se nadále potýkaly s nedostatkem některých dílů, zejména čipů nebo kabelových svazků. Dodavatelské řetězce narušila také ruská invaze na Ukrajinu. 

Informovalo o tom Sdružení automobilového průmyslu.

„Autoprůmysl čelí po dvou letech pandemie další obrovské nejistotě. V důsledku války na Ukrajině ale i pokračujícího covidu ve světě jsou nadále velmi napjaté dodavatelské řetězce. Viditelným dopadem ruské agrese na Ukrajině je omezení výroby v důsledku chybějících kabelových svazků a problémy i nadále způsobuje nedostatek čipů. Kombinace těchto faktorů například březnovou výrobu přiblížila první vlně pandemie, kdy byl autoprůmysl na několik týdnů zcela zastavený,“ uvedl Martin Jahn, prezident Sdružení automobilového průmyslu.

Ještě větším problémem pro celý sektor je podle Jahna ale také strmý růst cen energií a pohonných hmot. A rostou zákonitě i ceny různých komponent tak, jak se zvedá cena surovin, ze kterých se vyrábí.

„Výrobní náklady se tak mohou pro některé firmy zvýšit o desítky až stovky milionů korun ročně navíc. Apelujeme proto na vládu, aby uvedla v platnost tzv. kurzarbeit, který by cíleně pomohl firmám především v dodavatelském sektoru, pro něž se situace stává neúnosnou,“ dodal Jahn.

Za první tři měsíce tohoto roku bylo vyrobeno celkově 269 090 automobilů. To je o 18,9 procent méně než v prvním čtvrtletí roku 2021.

Škoda Auto vyrobila v tuzemských závodech 162 640 vozidel, tedy o 27,8 procenta meziročně méně. Nošovický Hyundai naopak zvýšil výrobu o 13,1 procenta na 74 301 vozů. Produkce kolínské Toyoty je v meziročním srovnání o 21,7 procenta nižší. Vyrobila 32 149 automobilů.

V 1. čtvrtletí bylo v Česku vyrobeno 1 245 autobusů, což je nárůst o 12 procent. Z toho vysokomýtské Iveco zvýšilo produkci o 11,6 procenta na 1 135 autobusů.

Společnost Tatra Trucks, která je mezi členy sdružení jediným výrobcem nákladních vozidel, vyrobila v 1. čtvrtletí 302 vozů, tedy o 25,3 procenta více než ve stejném období loňského roku.

Výrobce JAWA Moto je v tomto roce nadále úspěšná. V 1. čtvrtletí vyrobil už 678 motocyklů, tedy o 150,2 procenta více než loni. (pel)