Elon Musk získal na vybudování sítě hyperloop investici více než 15 miliard korun. (Ilustrační foto).

Společnost The Boring Company miliardáře Elona Muska získala na vybudování sítě hyperloop od investorů 675 milionů dolarů (15,2 miliardy korun). Muskova firma chce vybudovat síť podzemních tunelů pro vysokorychlostní přepravu lidí a nákladu. Prostředky z investice ji mají posunout blíže k tomuto cíli.

Nová investice firmu ohodnocuje na 5,675 miliard USD (127,5 miliardy korun). Informoval o tom server CNBC.

Systém hyperloop je založen na pohybu přetlakových kapslí podtlakovými trubkovými tunely.

Cílem firmy Boring je podle jejího prohlášení odstranit „dopravu ničící duši“ za pomoci rozsáhlé sítě tunelů. Nejnovější peníze hodlá využít na systém Loop, který bude přepravovat cestující vysokorychlostními tunely.

Již dříve firma prohlásila, že její technologie by mohla jednoho dne přepravovat cestující rychlostí až 150 mil za hodinu (241,4 kilometru za hodinu). Zatím se jí však nepodařilo této rychlosti dosáhnout.



Musk začal v roce 2013 propagovat technologii vysokorychlostní přepravy osob nazývanou hyperloop a přiměl několik firem, aby se připojily k rozvoji tohoto systému. Zatím je však stále daleko od konceptu hyperloopu, podle kterého by měly moduly jezdit tunely rychlostí 760 mil za hodinu (1223,1 kilometru za hodinu).

Firma také nedávno získala povolení pro síť tunelů v délce 29 mil (46,7 km) spojující 51 stanic pod Las Vegas. Boring tuto síť označuje za „největší projekt podpovrchové dopravy“ a tvrdí, že nakonec bude schopna přepravit za hodinu 57 tisíc cestujících. (sfr)


Více o tématu čtěte zde:

Projekt Hyperloop svezl poprvé lidi: Kapsle se 2 pasažéry jela v tunelu rychlostí 170 km/h