Praha schválila až dvoumiliardovou půjčku Pražské plynárenské na nákup zimních zásob. (Ilustrační foto)

Rada hlavního města Prahy podpořila finančně Pražskou plynárenskou. Rada hlavního města Prahy, jako jediný akcionář společnosti Pražská plynárenská Holding, vlastnící 100% akcií společnosti Pražská plynárenská, schválila na svém zasedání vystavení patronátního prohlášení pro banky financující společnost Pražská plynárenská. Radní schválili až dvoumiliardovou půjčku Pražské plynárenské na nákup zimních zásob.

Rada hlavního města Prahy odsouhlasila, v rámci zajištění dodatečného financování Pražské plynárenské, předložení smlouvy o úvěru a dohody o jeho podřízenosti na zasedání zastupitelstva dne 28.4.2022.

Uvedené má návaznost zejména na povinnost disponovat zásobami zemního plynu v podzemních zásobnících včetně nyní projednávaných zpřísňujících požadavků na navýšení zásob, pro zimní sezonu 2022/2023.

V kombinaci s vysokými cenami to pro Pražskou plynárenskou, a.s.,  představuje výrazné větší nároky v oblasti financování, a to v řádu miliard.

„Rozhodnutí rady hlavního města Prahy rozhodně vítám a velmi oceňuji, že v současné nepřehledné a složité situaci, je pro Prahu, jako našeho akcionáře, právě bezpečnost a stabilita dodávek zemního plynu pro Pražany prioritou. Pražská plynárenská je stabilní a finančně zdravá společnost. Aktuální potřeba dodatečného financování je vyvolána zcela výjimečnou situací na trhu, kterou řeší různým způsobem všichni dodavatelé energií,“ uvedl v této souvislosti předseda představenstva Pražské plynárenské Martin Pacovský.

Vedení Prahy chce půjčit městské firmě Pražská plynárenská až dvě miliardy korun na nákup plynu na další zimu. Úvěr schválili radní. Definitivně o něm rozhodnou zastupitelé na svém jednání koncem dubna.

Radní také schválili takzvané patronátní prohlášení pro banky, u kterých společnost úvěruje. Důvodem podpory jsou ceny plynu, které od loňska prudce rostou.

Podle informací společnosti vzrostly ceny zemního plynu meziročně desetinásobně a výrazně vyšší jsou i další náklady, jako jsou garance u operátora trhu OTE. Zajištění zásob plynu pro další zimní období tak bude výrazně dražší.

„Je to rámcová smlouva, takže Pražská plynárenská ji nemusí vyčerpat,“ upřesnil radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09). Kontrakt bude podle něho v případě schválení zastupiteli uzavřen za standardních tržních podmínek.

Pražská plynárenská také jedná s ministerstvem průmyslu a obchodu o nastavení zvažovaného systému státních garancí pro nákup plynu.

Společnost patří mezi největší tuzemské dodavatele energií, když plynem a elektřinou zásobuje zhruba 425 tisíc odběrných míst.

Jejím jediným akcionářem je Pražská plynárenská Holding ovládaný městem Praha. (sfr)