Plánované zařízení na energetické využívání odpadu ZEVO Opatovice pokračuje dle harmonogramu. (Ilustrační foto)

Plánované zařízení na energetické využívání odpadu ZEVO Opatovice pokračuje dle harmonogramu. Podáním dokumentace ke Zjišťovacímu řízení vstupuje společnost Elektrárny Opatovice (EOP) do přípravné fáze procesu EIA.

Záměr společnosti Elektráren Opatovice, a.s. vybudovat zařízení na energetické využívání odpadu pokračuje dle původně nastaveného časového plánu. ZEVO Opatovice je dle vyjádření firmy jedním ze stavebních kamenů projektu dekarbonizace elektrárny a logickým doplňkovým zdrojem v budoucím mixu paliv EOP zdroje.

Podáním dokumentace ke Zjišťovacímu řízení na příslušné úřady vstupuje firma do přípravné fáze procesu EIA – posouzení vlivu projektu ZEVO Opatovice na životní prostředí. Zákon nestanoví povinnost procházet touto fází Zjišťovacího řízení (někdy také označované jako malá EIA). Podle firmy jde „spíše o odpovědný přístup společnosti EOP a vnímání důležitosti tohoto projektu“.

Zjišťovací řízení je proces, který umožňuje všem účastníkům řízení, tzn. všem dotčeným samosprávám a územním správám, dobře se na celý proces EIA připravit. Obce a města mají již nyní možnost seznámit se s dokumentem a do 30 dnů od zveřejnění jej i připomínkovat.

Dle připomínek a požadavků na dopracování dokumentace Zjišťovacího řízení se poté dopracuje dokumentace EIA.

„Věříme, že relevantní informace jsou základem pro správné pochopení a vnímání všech nově vznikajících projektů,“ uvedla firma.

Z tohoto důvodu firma vytvořila nové webové stránky www.zevo-opatovice.cz, kde je možné si všechny aktuálně známé informace k projektu ZEVO Opatovice dohledat.

Rozhodující činností akciové společnosti Elektrárny Opatovice (EOP) je výroba tepelné a elektrické energie.  EOP provozuje elektrárnu s vysokoúčinnou kombinovanou výrobou elektřiny a tepla  o celkovém tepelném výkonu 698 MW.

Ve své obchodní činnosti s elektrickou energií se EOP zaměřuje převážně na prodej na velkoobchodním trhu, kam dodává elektřinu a poskytuje služby výkonové rovnováhy.

O dodávky a prodej tepla z EOP se stará akciová společnost EOP Distribuce (DTO), jež zásobuje teplem 63 tisíc domácností a mnoho dalších významných průmyslových, podnikatelských či veřejnoprávních subjektů.  Hlavním dlouhodobým cílem DTO je, kromě spolehlivé dodávky tepelné energie, společensky odpovědné podnikání, ochrana životního prostředí a především zdraví nás všech.

Společnost EOP Distribuce dále provozuje v Hradci Králové, Pardubicích a Chrudimi záložní zdroje tepla. Soustavu zásobování teplem tvoří přibližně 317 km tepelných sítí a teplo z ní je distribuováno do těchto měst a obcí: Hradec Králové, Pardubice, Chrudim, Rybitví, Lázně Bohdaneč, Čeperka, Opatovice nad Labem a Pohřebačka.

EOP je jedním z předních dodavatelů energií v České republice. Výstavbou zařízení pro odsíření kouřových plynů v 90. letech a jeho uvedením do trvalého provozu koncem roku 1998 se společnost Elektrárny Opatovice, a.s. zařadila mezi ty průmyslové podniky v České republice, které splňují všechny požadavky platné legislativy na minimalizaci dopadů průmyslové činnosti na životní prostředí.

Vlastníkem obou společností je společnost Energetický a průmyslový holding, a.s. prostřednictvím 100% podílu své dceřiné společnosti EP Energy. (sfr)