Ministerstvo obrany nakoupí armádě během 3 let zbraně za více než 110 miliard korun. (Ilustrační foto)

Ministerstvo obrany nakoupí armádě během 3 let zbraně za více než 110 miliard korun. Nákupy za desítky miliard korun urychlí kvůli ruské invaze na Ukrajinu. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) uvedla, že by po navýšení rozpočtu mohla vláda splnit slib, že do roku 2025 zvedne výdaje na obranu na 2 procenta HDP. 

Informoval o tom server Novinky.cz.

Na seznamu přibyly třeba desítky obrněnců Pandur a Titus. Kromě toho dojde ke zdvojnásobení objednávky vojenských vrtulníků Bell u vlády Spojených států.

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) také schválila obraně plán nakoupit další výstroj a vojenskou techniku za dodatečně slíbených 48 miliard korun.

Ještě letos chce pak resort obrany pořídit munici, náhradní díly, posílení pozemní přepravy, prostředky C4ISTAR a také ruční palné zbraně za 14,58 miliardy korun

Jak zmínil server, konkrétně to znamená nákup neprůstřelných vest a helem, nákladních automobilů Tatra a terénních vozů Toyota Hillux, počítačového vybavení a také útočných pušek Bren a pistolí od České zbrojovky.

V následujících dvou letech chce obrana nad plán rozjet zakázky za 33,77 miliardy.

Armáda používá 127 pandurů a letos by měla začít dostávat první z 62 objednaných vozů Titus.

Podle informací Novinek chce armáda objednat navíc několik desítek obrněnců Pandur a Titus, které v licenci vyrábí kopřivnická firma Tatra Defense Vehicle (TDV) ze zbrojařského konsorcia CSG.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) uvedla, že by po navýšení rozpočtu mohla vláda splnit slib, že do roku 2025 zvedne výdaje na obranu na 2 procenta HDP.

Podle odhadů by tak obrana měla za čtyři roky mít roční rozpočet až 150 mi­liard korun. Letos by mělo ministerstvo obrany hospodařit se zhruba 90 miliardami korun, což je 1,45 procenta HDP. (pel)