Šéfka EK Ursula von der Leyenová požaduje k rychlejší dodávky zbraní na Ukrajinu. (Ilustrační foto: archiv)

Šéfka EK Ursula von der Leyenová požaduje rychlejší dodávky zbraní na Ukrajinu. Cílem je bankrot Ruska. Leyenová vyzvala členské státy Unie k rychlým dodávkám zbraní na Ukrajinu. Prohlásila také, že státní bankrot Ruska je pouze otázkou času.

Leyenová to uvedla v rozhovoru s německým týdeníkem Bild am Sonntag.

„Pro všechny členské státy platí, že kdo může, měl by dodávat rychle,“ prohlásila von der Leyenová k otázce dodávek zbraní na válčící Ukrajinu.

„Protože jenom tak může Ukrajina ve svém boji proti Rusku obstát,“ doplnila Leyenová.

Předsedkyně Evropské komise se domnívá, že západní sankce s postupem času čím dál více ovlivňují ruskou ekonomiku.

„Hrubý domácí produkt Ruska se podle aktuální prognózy propadne o 11 procent. Státní bankrot Ruska je jen otázkou času. Putin touto válkou ničí také svou vlastní zemi a budoucnost svých obyvatel,“ prohlásila šéfka EU.

EU minulý týden přijala pátý balík sankcí vůči Rusku, na jehož základě od srpna zcela zakáže dovoz ruského uhlí. Při přípravě dalšího balíku sankcí se EK podle von der Leyenové zabývá energetickými otázkami a bankovním sektorem, zejména největší ruskou bankovní společností Sberbank.

„Konečným cílem je snížit Putinovy příjmy,“ uvedla Leyenová.

S ropou se však obchoduje globálně, tedy na světových trzích.

„Nechceme, aby Putin na jiných trzích prodával za ještě vyšší ceny dodávky, které by jinak směřovaly do EU. Proto nyní vytváříme chytré mechanismy, aby bylo do dalších sankcí možné ropu zahrnout,“ doplnila šéfka EK.

Von der Leyenová se domnívá, že Ukrajina je schopna válku s Ruskem vyhrát.

„Statečnost a odolnost Ukrajiny je působivá,“ podotkla.

Ocenila rovněž prezidenta Volodymyra Zelenského za to, jakým způsobem svou zemi v době války vede. Varovala nicméně, že válka může trvat ještě dlouhou dobu.

„Musíme udělat vše, aby skončila co nejrychleji. Zároveň se musíme připravit na to, že v nejhorším případě může tato válka trvat měsíce, nebo dokonce roky,“ uzavřela. (sfr)