Ministerstvo průmyslu údajně jedná s těžaři v ČR o prodloužení těžby uhlí po roce 2033. (Ilustrační foto)

Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR údajně jedná s těžaři o prodloužení těžby uhlí v tuzemsku i po roce 2033. Uvedla to v reportáži Česká televize. Podle ní by se tak hnědé uhlí v Česku mohlo těžit i po roce 2033 i přesto, že Fialova vláda v programovém prohlášení si tento rok stanovila jako poslední pro využívání této suroviny.

Nyní však údajně začala jednat s těžaři o možnostech prodloužení těžby. Hlavním důvodem je zajištění energetické bezpečnosti státu.

„S těžebními společnosti jsme v kontaktu a diskutujeme s nimi o možnostech a kapacitách těžby v budoucím období. Klíčová pro ně bude ale rentabilita,“ uvedl v ČT mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Vojtěch Srnka k probíhajícím jednáním vlády s těžaři.

V Ústeckém kraji jsou tři hnědouhelné doly. Zásob mají pod zemí víc, než kolik zatím smějí vytěžit.

„Pro nás je v tuto chvíli, ale i do budoucna, klíčové povolení k hornické činnosti,“ vysvětlil mluvčí společnosti Severočeské doly Lukáš Kopecký.

V dole Vršany, který má největší zásoby hnědého uhlí pro těžbu v Česku, by mohli stejným tempem těžit dalších pětadvacet let. Zatím však stále není jasné, jak dlouho budou moci těžební firmy v ČR hnědé uhlí těžit.

V roce 2015 vláda prolomila těžební limity v lomu Bílina. Těžba se však zatím k tomuto území za limity ještě nepropracovala. Příprava a archeologický průzkum před samotnou těžbou mohou trvat i více než 10 let.

Poptávka po uhlí v posledním roce roste. Dovážejí jej vlaky poblíž dolu hlavně do elektráren.

Pokud ceny elektřiny na burze elektrické energie vystoupají na extrémně vysokou úroveň, pak těžba hnědého uhlí jako taková může získát významnou perspektivu. Těžební společnosti však mají problém s odchody stávajících zaměstnanců do penze a s nedostatkem nových zaměstnanců. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Uhelná komise nachystá 3 scénáře útlumu těžby. Jednání opět narušovali protiuhelní aktivisté