Partnerská sbírka skupiny ČSOB končí. Podpora banky Ukrajině však dále pokračuje. (Ilustrační foto)

Partnerská sbírka skupiny ČSOB končí. Podpora banky Ukrajině však dále pokračuje. Skupina ČSOB ihned po vypuknutí válečného konfliktu na Ukrajině podpořila veřejnou sbírku SOS Ukrajina pro Člověka v tísni na dárcovském portále Darujspravne.cz. Za 12 dnů bylo dosaženo cílové částky 25 milionů, které banka zdvojnásobila.

Tyto finanční prostředky již pomáhají na potřebných místech. Partnerská sbírka ČSOB končí, přispívat však lze i nadále prostřednictvím dlouhodobé sbírky Člověka v tísni.

„Děkuji všem, kteří jste přispěli na veřejnou sbírku Společně s ČSOB pořádanou s humanitární organizací Člověk v tísni v rámci projektu SOS Ukrajina. Ukázalo se, že osud válkou postižených ukrajinských občanů vám zdaleka není lhostejný,“ uvedl Petr Hutla, člen představenstva ČSOB zodpovědný za Řízení úvěrů a Udržitelnost.

„Cílovou částku jsme odvážně nastavili na 25 milionů korun. Díky vám byla překonána již po 12 dnech a celkové příspěvky dosáhly 33 milionů. ČSOB cílovou částku podle svého příslibu zdvojnásobila a přispěla dalšími 25 miliony,“ dodal.

„Na účet Člověka v tísni tak bylo poukázáno úctyhodných 58 milionů korun. ČSOB pomáhá dál, a to formou příspěvků na účty založené ukrajinskými uprchlíky, aby lépe zvládli první dny v České republice. Do této podpory již bylo nasměrováno přes 175 milionů,“ podotkl Hutla.

„Nejprve jsme si nedokázali představit, jakou míru zapojení vyvolá tento válečný konflikt. Solidarita českých občanů s Ukrajinou předčila všechny naše představy. Výslednou částku 58 milionů, kterou jsme obdrželi od všech přispěvatelů a skupiny ČSOB, při vyhlašování sbírky nikdo nečekal. I nadále budeme pomáhat především na Ukrajině, ale i uprchlíkům v České republice a okolních zemích,“ doplnil ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek.

Doposud vybrané finance putují na humanitární pomoc obětem ozbrojeného konfliktu, lidem na útěku, na ochranu ohrožených rodin a jednotlivců.

Pro Skupinu ČSOB je osud Ukrajiny stále velmi důležitý, uvedla banka.

ČSOB ukrajinským uprchlíkům poskytuje běžné účty s finanční dotací (do této chvíle jich poskytla přes 70 tisíc), provozuje mobilní pobočky v Praze, Karlových Varech, Ostravě a plánuje otevření mobilní pobočky v Ústí nad Labem a Plzni.

Dále daruje stovky kusů IT techniky k využití pro ukrajinské žáky, studenty i ostatní uprchlíky, dává klientům možnost přispívat na pomoc Ukrajině prostřednictvím nové dárcovské služby ČSOB NaDobrouVěc, posílá Člověku v tísni další finanční příspěvky přes Cafeterii a Svět odměn (doposud jde o částku přes 800 tisíc korun), vysílá na pomoc dobrovolníky z řad zaměstnanců nejen do asistenčních center apod. (sfr)