Generál Pavel dotahuje v boji o Hrad expremiéra Babiše. (Ilustrační foto: archiv NATO)

Generál Petr Pavel v pomyslném souboji o funkci prezidenta ČR dotahuje expremiéra Babiše. Rozdíl mezi nimi nyní podle průzkumu činí 5 procentních bodů. Generál ve výslužbě Petr Pavel by v nejnovějším průzkumu veřejného mínění, který provedla agentura Median, získal 20 procent hlasů. Šéf ANO by podle tohoto modelu dostal 25 procent hlasů. 

V předchozím průzkumu stejné agentury vedl Andrej Babiš s 26 procenty, Pavel měl podporu 16 procent. Z deseti procentních bodů se tedy rozdíl mezi oběma politiky snížil na polovinu.

Za Babišem a Pavlem je nyní s velkým odstupem senátor Pavel Fischer se 7,5 procenta.

Ekonomka Danuše Nerudová, odborový předák Josef Středula a miliardář Karel Janeček mají po pěti procentech.

Na dalších místech jsou Marek Hilšer (4,5 %), Miroslava Němcová (3,5 %), Václav  Klaus starší (3,5 %), Vladimír Dlouhý (2,5 %) a Michael Kocáb (1 %).

Důležitý je ale také tzv. volební potenciál kandidátů, který naznačuje, jak by mohli hlavní soupeři skončit ve druhém kole voleb..

Volební potenciál totiž ukazuje, kolik hlasů by dotyčný získal, pokud by se pro něho rozhodli všichni, kteří zvažují jeho volbu.

Tady vede Petr Pavel s 33,5 procenta nad Andrejem Babišem, který má 31,5 procenta. Třetí nejvyšší volební potenciál má Pavel Fischer, a to 23,5 procenta, čtvrtý senátor Marek Hilšer se 17,5 procenta a pátý senátorka Miroslava Němcová se 14 procenty.

Babiš má podporu nejčastěji mezi voliči svého hnutí ANO, a to od 77 procent z nich. Petra Pavla schvalují voliči koalice Pirátů a STAN, a to z 37 procent.

Voliči koalice SPOLU nejčastěji rozdělují podporu Pavlovi a Fischerovi rovným dílem. Každého by volilo 20 procent z nich. Miroslavu Němcovou z ODS by podpořilo 15 procent.

Babiš má vysokou podporu zejména u lidí starších 64 let, tedy mezi těmi, kteří jsou již v důchodovém věku, a to u 43 procent z nich. (sfr)