Ukrajině pomůže i Austrálie. Na Ukrajinu již odeslala 20 obrněných vozidel Bushmaster.

Ukrajině na obranu před ruskou invazí pomůže i Austrálie. Ta na Ukrajinu již odeslala 20 obrněných vozidel Bushmaster. Stalo se tak více než týden poté, co o dodávku 11tunových víceúčelových transportérů výslovně požádal při svém projevu před australským parlamentem ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

V pátek ráno byla na vojenském letišti Amberley v Queenslandu naložena první vozidla do dopravních letadel. Každý z obrněnců Bushmaster, které vyvinula Austrálie v 90. letech, stojí 2,45 milionu australských dolarů (41,35 milionů korun).

Na předávaných transportérech je namalovaná modro-žlutá ukrajinská státní vlajka a nápis „Jednotní s Ukrajinou“.

Australský ministr obrany Peter Dutton uvedl, že obrněné vozy budou pro Ukrajinu „velkým přínosem“. Ukrajinské armádě podle něj pomohou vytlačit ruské síly z Ukrajiny.

Australský premiér Scott Morrison slíbil dodat vozidla hned následující den po projevu ukrajinského prezidenta před parlamentem v Canbeře. Tehdy však neuvedl, kdy budou odeslána.

Austrálie už Ukrajině přislíbila nebo dodala vojenskou techniku v hodnotě 91 milionů australských dolarů (1,5 miliardy korun), humanitární pomoc za 65 milionů australských dolarů a 70 000 tun uhlí. Připojila se rovněž k protiruským sankcím.

EU dá na zbraně pro Ukrajinu dalších 500 milionů eur

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell navrhl uvolnit dalších 500 milionů eur (12,3 miliardy korun) na dodávky zbraní Ukrajině.

EU dosud schválila balíček vojenské pomoci Kyjevu ve výši jedné miliardy eur (24,5 miliardy korun).

„Může se to zdát hodně, ale jedna miliarda eur je částka, kterou každý den platíme (ruskému prezidentovi Vladimiru) Putinovi za energie, které nám dodává,“ řekl Borrell.

NATO dodá Ukrajině další zbraně

Státy NATO dodají Ukrajině více zbraní. Shiodli se na tom ministři zahraničí členských zemí Severoatlantické aliance. Na závěr dvoudenního ministerského jednání to v Bruselu prohlásil generální tajemník aliance Jens Stoltenberg, podle něhož může Rusko, které nyní chystá novou ofenzivu na východě Ukrajiny, vést válku ještě dlouhé měsíce.

Podle ukrajinského ministra Dmytra Kuleby potřebuje Kyjev nové zbrojní systémy nyní, neboť za několik týdnů může být pozdě.

„Buď nám pomůžete nyní – a mluvím o dnech, ne o týdnech – nebo vaše pomoc přijde pozdě a zemře mnoho lidí,“ řekl deklaroval Kuleba.

Většina ze třiceti zemí NATO od začátku ruské invaze poskytuje Ukrajině zbraně, mezi nimiž jsou protitankové střely či systémy protivzdušné obrany. Kyjev dostává také drony, s dodávkami požadovaných stíhaček však alianční země váhají.

Česko podle neoficiálních informací jako první stát dodalo Kyjevu tanky.

Podle Stoltenberga se nyní ministři shodli na posílení vojenské a další podpory Ukrajině, do níž bude zahrnuta „široká škála“ zbraní.

Podrobnosti šéf NATO odmítl sdělit. Nevyjádřil se ani k otázce, zda se aliance shodla na tom, že některé typy zbraní v obavách z ruské reakce nebude nadále dodávat.

Alianční země zesílí dodávky zbraní po nálezech masových hrobů u města Buča a v dalších oblastech v okolí Kyjeva, odkud se nedávno stáhla ruská armáda.

Slovensko dodalo Ukrajině protiraketový systém S-300

Slovensko nakonec dodalo Ukrajině protiraketový systém S-300. Informaci potvrdil i premiér Eduard Heger.

Heger potvrdil, že Slovensko darovalo Ukrajině systém protivzdušné obrany S-300.

„Věřím, že tento obranný systém pomůže zachránit co nejvíce nevinných životů před agresí Putinova režimu,“ uvedl.

„Darování tohoto systému neznamená, že Slovensko se stalo součástí ozbrojeného konfliktu. Chci ubezpečit všechny občany Slovenské republiky, že ochrana našeho území je dostatečně zabezpečená a v dalších dnech bude posílena o další systém od našich spojenců,“ dodal předseda slovenské vlády.

Slovensko původně odmítlo žádost Ukrajiny na dodávku protiraketového systému S-300, protože za něj nemá adekvátní náhradu. Vzdušný prostor Slovenska však mezitím začaly chránit tři baterie protiraketového systému Patriot, které zemi dodalo Německo a Nizozemsko.

Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď potvrdil, že na Slovensko dorazí ještě čtvrtá baterie systému Patriot od americké armády.

„Všechny baterie budou rozmístěny tak, aby pokryly území Slovenska, a budou zde do té doby, dokud to bude potřeba,“ upřesnil. (sfr)