Evropská unie zakázala odběr uhlí z Ruska. (Ilustrační foto)

Evropská unie zakázala odběr uhlí z Ruska. Dohodli se na tom zástupci zemí EU po dvou dnech jednání, kdy schválili nový, již pátý balík protiruských sankcí. Zásadní součástí balíku je právě ukončení odběru uhlí z Ruska. EU v rámci nového sankčního balíku také zakáže ruským lodím využívat přístavy v zemích EU.

Nákladním dopravcům z Ruska a Běloruska zakáže používat unijní silnice.

Nové postihy se týkají také čtyř velkých ruských bank. Sankce zahrnují zákaz dovozu dalších materiálů a výrobků včetně dřeva či alkoholu.

EU také rozšíří sankční seznam více než osmi stovek osob a firem, které mají zablokovaný majetek na jejím území a zákaz cest do unijních zemí.

„Sankce postihnou oligarchy, činitele ruské propagandy, členy bezpečnostního a vojenského aparátu a subjekty průmyslového a technologického sektoru spojené s ruskou agresí proti Ukrajině,“ uvedlo po jednání francouzské zastoupení při EU.



Sporným bodem byla přechodná doba, během níž budou muset unijní země ukončit stávající smlouvy na dodávky ruského uhlí. Po tlaku Německa, které je největším unijním odběratelem tohoto paliva z Ruska, se původně navrhované tři měsíce prodloužily na čtyři.

Podle Evropské komise přijde Moskva kvůli odříznutí od unijního trhu s uhlím o čtyři miliardy eur (98 miliard korun) ročně.

O další 1,5 mld. eur má Rusko přijít dalšími omezeními dovozu, které se bude vztahovat na dřevo, cement, ale i na vodku či ruské šampaňské.

Firmy z Ruska budou mít nově zakázáno účastnit se soutěží o veřejné zakázky v unijních zemích. EU také zmrazí veškeré transakce a další kontakty se čtveřicí velkých ruských bank včetně druhého největšího bankovního domu VTB.

Tyto banky představují čtvrtinový podíl na ruském bankovním trhu.

Unie již sice v minulosti schválila jejich vyloučení z mezinárodního platebního systému SWIFT. Přímé sankce však proti nim dosud nezavedla. (sfr)