Bulharsko si koupí od USA stíhačky F-16. (Ilustrační foto)

Evropská unie zbrojí. Bulharsko si koupí od USA stíhačky F-16. Němci zase získají obranný protiraketový systém Arrow-3. Americké ministerstvo zahraničí schválilo prodej až osmi nově vyrobených stíhaček F-16 Bulharsku. Podle Pentagonu obchod za 1,7 miliardy dolarů (37,7 mld. Kč) přímo nesouvisí s válkou na Ukrajině.

Bulharsko usilovalo o nákup amerických stíhaček za účelem modernizace svého letectva už několik let.

Země je jednou z bývalých zemí východního bloku, která má nadále ve výzbroji starší stíhačky sovětské konstrukce MiG-29, o něž žádal Kyjev.

Němci kupují Šípy

Svoji výzbroj modernizuje také Německo, které podle listu The Jerusalem Post získalo souhlas Izraele a Spojených států k nákupu systému protiraketové obrany Arrow-3 (Šíp). Podle listu Bild am Sonntag má Arrow-3 stát nejméně 2 miliardy eur a má být funkční do roku 2025.


Protiraketový systém Arrow-3.


Velitel německého letectva Ingo Gerhartz zdůraznil, že systém Arrrow je nejlepší systém proti hrozbám, kterým evropský národ v současnosti čelí.

Německo původně zamýšlelo k americkému systému Patriot koupit také izraelský systém Iron Dome. Nakonec se však rozhodlo pro systém Arrow-3. Nákup se bude hradit z fondu na modernizaci německých ozbrojených sil ve výši 100 miliard eur (2,4 bil. Kč).

Armáda ČR jako první z bývalých členů Varšavské smlouvy vyměnilo sovětské stíhací letouny za západní techniku. Gripeny u nás létají už dvě dekády. Pronájem pouhých čtrnácti strojů však jejich provoz významně omezuje.

Nájemní smlouva, která končí v roce 2027, bude nahrazena pořízením nových typů, ať už formou nákupu, nebo dalšího pronájmu. (sfr)