Armáda ČR dostane až o 48 miliard více na modernizaci. Vláda pošle více zbraní na Ukrajinu. (Ilustrační foto)

Armáda ČR dostane až o 48 miliard více na svoji modernizaci. Vláda ČR také pošle více zbraní na Ukrajinu. Kabinet schválil urychlení nákupu vojenského materiálu a některých modernizačních projektů. A také další zbraně pro Ukrajinu. V souvislosti s válkou na Ukrajině schválila další peníze na modernizaci armády.

„Je to plán na urychlení nákupu vojenského materiálu a některých modernizačních projektů. Konkrétně se jedná o roky 2022 až 2024. Tam oproti plánům chceme navýšení o 48 miliard korun,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Vedle toho Ukrajině dodá Česko zbraně v hodnotě 133 milionů korun.

Celková hodnota darovaného materiálu Ukrajině činí 1,1 miliardy korun. Z bezpečnostních důvodů ale resort obrany již delší dobu neuvádí, jaký vojenský materiál na pomoc napadené zemi posílá.

Ministerstvo obrany plánuje ještě letos zahájit akviziční proces u projektů za 14,58 miliardy korun. Konkrétně jde třeba o nákup balistických prostředků, munice, posílení pozemní přepravy nebo o ruční palné zbraně.

V následujících dvou letech chce resort urychlit nákupy za 33,77 miliardy korun. Jde například o doplnění počtů kolových obrněných vozidel Pandur a Titus, pořízení ženijních prostředků, lehkých útočných vozidel, taktického satelitního systému či komunikačních a informačních prostředků.

„V krátké době vláda schválila urychlení nákupu a legislativní změny, které jsou nutné k zajištění dlouhodobého financování naší armády a obrany,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Cílem je podle něho nejpozději v roce 2025 dosáhnout výdajů na obranu ve výši dvou procent hrubého domácího produktu. (sfr)