LIBERTY Ostrava chystá radikální inovace: chce vyměnit tandemové pece za hybridní, elektrické. Sandžív Gupta oznámil, že byl již vybrán jejich dodavatel. (Ilustrační foto)

LIBERTY Ostrava chystá radikální technologické inovace: chce vyměnit čtyři tandemové pece za hybridní, elektrické a činí k tomu příslušné kroky. Vlastník společnosti, skupina LIBERTY Steel Group, respetive britsko-indický podnikatel Sandžív Gupta během své nedávné návštěvy v Ostravě oznámil, že byl již vybrán jejich dodavatel.

LIBERTY Ostrava patří spolu s Třineckými železárnami k nejvýznamnějším hutím v České republice, když zaměstnává zhruba 6 tisíc lidí. Za rok 2021 se hrubý zisk firmy bude pohybovat okolo 10 miliard Kč.

Aktuální situaci firmy komplikuje válka na Ukrajině, v jejímž důsledku hrozí evropským železárnám včetně té ostravské přechodný nedostatek surovin.

Skupina LIBERTY Steel Group i po desetiletí expanze čelí problémům s financováním a to kvůli loňskému pádu banky Greensill. V současnosti je však natolik silná, že za předpokladu pokračující konjunktury světového ocelářství se všeobecně očekává její další rozvoj.

Začátek na koleji

Sandžív Gupta, majitel LIBERTY Steel, začal podnikat na koleji během studia univerzity v Cambridge. Založil společnost obchodující s komoditami, zárodek budoucího impéria. Gupta navázal na tradici rodinného podnikání, kterou zahájil jeho otec Parduman Gupta, jenž založil v Indii v 50. letech 20. století továrnu na součástky silničních kol.

První výrobní podnik, huť MIR Steel Newport ve Walesu, koupil Sandžív Gupta v roce 2013. Dnes je LIBERTY Steel kolos, který zaměstnává v Austrálii, Severní Americe, Indii i Evropě 35 tisíc lidí a provozuje vertikálně integrovaný řetězec firem zahrnující těžbu uhlí, výrobu elektrické energie z obnovitelných zdrojů, prvovýrobu oceli či hliníku, ze kterých se následně vyrábí produkty pro automobilový průmysl, těžbu ropy a plynu či stavebnictví.

Gupta vstoupil na trh výrobních podniků těžkého průmyslu v časech, kdy západní firmy nedokázaly či nechtěly konkurovat výrobcům z Číny a dalších asijských zemí. Koupil továrny, které byly podinvestované nebo dokonce se zastavenou výrobou. Následně provedl řadu akvizic, jenž ve všech případech vedly ke splnění slibu zlepšení výroby a udržení zaměstnanosti.


Sandžív Gupta v Ostravě.

Sandžív Gupta v Ostravě.


Gupta v Ostravě

V roce 2019 uskutečnil Sandžív Gupta velkou transakci, když od indického gigantu ArcelorMittal koupil portfolio evropských hutí zaměstnávajících 14 tisíc lidí za cenu převyšující 20 miliard Kč. Tím se propracoval mezi největší producenty oceli v Evropě.

Součástí získaného portfolia firem byla i ostravská huť, která se svými 6000 zaměstnanci představuje největší výrobní kapacitu celého holdingu LIBERTY Steel. K akvizici došlo v době, kdy ocelářství jako cyklický obor prožívalo nejhlubší krizi za poslední desetiletí.

Tým Sandžíva Gupty však optimalizací výroby, přivedením řady zkušených manažerů a efektivním řízením pomohl dosáhnout v Ostravě velkého obratu. LIBERTY uvádí, že pro udržení provozu a pracovních míst v Ostravě muselo z vlastních zdrojů investovat 3,6 miliardy Kč. Skupině se podařilo udržet provoz podniku i zaměstnance v dobách recese na trhu.

Během koronavirové pandemie došlo k dočasnému odstavení jedné z vysokých pecí a její modernizaci za 44 milionů korun. V roce 2021 si LIBERTY Ostrava vedla nejlépe za posledních deset let.

Elektrické pece

Sandžív Gupta slíbil zásadní modernizaci ostravské hutě v podobě instalace dvou elektrických hybridních pecí, jež nahradí čtyři zastaralé a energeticky náročné tandemové pece s vysokými emisemi uhlíku.

Tento záměr se sice zpozdil v souvislosti s covidovou pandemií a také proto, že LIBERTY aktualizovala technologické specifikace, aby v budoucnu mohla používat více zdrojů pro výrobu oceli.

Na konci roku 2021 však firma oznámila, že pracuje na získání potřebných dotací a připravuje dokumentaci pro výstavbu nových pecí.

V druhé polovině března 2022 Sandžív Gupta během své návštěvy v LIBERTY Ostrava oznámil, že vítěz tendru na dodávku hybridních pecí byl již vybrán a že v dubnu letošního roku k tomu budou zveřejněny podrobnosti. Pokud se podaří LIBERTY tento slib splnit, pomohlo by to ke zvýšení důvěry ve vlastníka přední české huti.

Ambiciózní plány

Skupina LIBERTY Steel během loňského roku pokračovala v investicích, například do rozsáhlého projektu modernizace Steckelovy válcovny v Ostravě, která do svého ukončení v příštím roce vyjde na miliardu korun.

Skupina také uvedla, že pracuje na zlepšení svého corporate governance. Po zhroucení banky Greensill prochází restrukturalizací a refinancováním, o jejímž průběhu zveřejňuje pravidelné zprávy.

Do roku 2030 se LIBERTY Steel chce stát uhlíkově neutrální a chce vyrábět tzv. zelenou ocel, což je v případě těžkého průmyslu velmi ambiciózní cíl. K naplnění této vize Gupta investuje do nových technologií, jako je výroba zeleného vodíku, stejně jako do budování infrastruktury pro výrobu obnovitelné energie, včetně větrných a přílivových elektráren.

Tyto plány by měly v příštích deseti letech stát miliardy korun. Povedou nejenom ke snížení emisí o více než 95 %, ale budou zahrnovat i rozsáhlou modernizaci výroby. Díky tomu by se měla stát LIBERTY Ostrava z hlediska aktuální zelené politiky EU dlouhodobě udržitelnou.

K realizaci těchto ambici´pzních plánů je ještě potřeba dořešit pomoc českého státu. Vedle dotační podpory je nezbytné vybudovat do ostravské huti linku velmi vysokého napětí, což představuje úkol pro státní společnost ČEPS.(kom)