Policie pozatýkala několik lidí kvůli údajné korupci při IT zakázkách na ministerstvu zemědělství z doby bývalého ministra Miroslava Tomana (ČSSD). (Ilustrační foto: MZe)

Policie pozatýkala několik lidí kvůli údajné korupci při IT zakázkách na ministerstvu zemědělství (MZe) z doby bývalého ministra Miroslava Tomana (ČSSD). Přidělování zakázek za desítky milionů korun měla doprovázet také korupce.

Se zjištěním přišel to server Seznam Zprávy, podle kterého se detektivové v této souvislosti zajímají o čelné úředníky resortu a také o exministra Miroslava Tomana.

Mají přitom k dispozici odposlechy, kde se aktéři případu o úplatcích baví.

Práci Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) na případu potvrdil serveru mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej.

„Mohu pouze v obecné rovině uvést, že náš útvar v současné době provádí úkony trestního řízení. Dozor vykonává Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ uvedl bez dalších podrobností Ibehej.

Server Deníku N s odkazem na policejní zdroje napsal, že zadrženi byli tři lidé, mezi nimi státní tajemník ministerstva Jan Sixta a vedoucí odboru informačních a komunikačních technologií Oleg Blaško.

Totožnost třetího zadrženého podle něj není zatím známa. U exministra Tomana policisté provedli domovní prohlídku.

Toman poprvé vedl ministerstvo zemědělství od července 2013 do ledna 2014 v době vlády Jiřího Rusnoka, která vznikla z iniciativy prezidenta Miloše Zemana přes nesouhlas většiny stran zastoupených v parlamentu a nezískala důvěru poslanců.

Podruhé byl v čele resortu od června 2018 ve vládě Andreje Babiše (ANO), kam jej jako nestraníka nominovala ČSSD. Ve funkci byl až do konce Babišova kabinetu, letos v lednu jej vystřídal Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) z nového kabinetu Petra Fialy (ODS). (pel)