Česko už má finální zprávu z Bruselu zprávu o zemědělském auditu k Babišovu střetu zájmů. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Česko už má finální zprávu z Evropské unie (EU) zprávu o zemědělském auditu ke střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Ministerstvo zemědělství další postup stanoví ve spolupráci se Státním zemědělským intervenčním fondem (SZIF).

Oznámil to ministr Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) a SZIF.

„Prostřednictvím Stálého zastoupení v Bruselu jsme obdrželi anglickou verzi finální zprávy k auditu ke střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše. Se zprávou se nyní musíme detailně seznámit, poté budeme aktivně informovat o dalším postupu ve spolupráci se SZIF ČR,“ uvedl Nekula.

Zpráva je zatím v angličtině, její oficiální překlad bude teprve následovat.

SZIF se nyní detailně seznámí se závěry auditorů Evropské komise a na základě těchto skutečností vyjádří své stanovisko k dalšímu postupu o dotčených žádostech o dotace.

Prověřování je součástí takzvaného zemědělského auditu.

Další část Babišova střetu zájmů řeší ministerstvo pro místní rozvoj. Jde o posouzení oprávněnosti dotací pro společnosti z koncernu Agrofert, který Babiš vložil do svěřenských fondů.

Předmětem auditu je celkem 29 projektů v různém stádiu administrace, tedy jak před uzavřením dohody o poskytnutí dotace, tak po uzavření dohody. Přitom termín uzavření dohody je jedním z rozhodných parametrů pro posouzení dalších kroků spojených s administrací.

„Vzhledem k tomu, že SZIF jednal s péčí řádného hospodáře a pozastavil administraci projektů, nehrozí České republice v této souvislosti žádná škoda,“ oznámil fond.

V rozhodném období, kterého se týká auditní šetření, byla proplacena pouze jedna dotace v celkové výši 30 600 eur (asi 750 000 korun) společnosti Schrom Farms.

Tato dotace byla proplacena ještě předtím, než bylo zahájeno auditní šetření. Žádné další dotace nebyly po zahájení auditního šetření proplaceny.

SZIF u všech ostatních žádostí o dotace jejich administraci
pozastavil.

Babiš vlastnil Agrofert do února 2017, kdy koncern kvůli českému zákonu o střetu zájmů převedl do svěřenských fondů.

Podle kritiků ale premiér Agrofert nadále ovládá. Právní služba EK dospěla koncem listopadu 2019 k závěru, že Babiš má zájem na ekonomickém úspěchu firmy a jako premiér má zároveň vliv na rozhodování o rozpočtu i dotacích. (pel)