Slovensko už na svoji obranu rozmisťuje americké protiraketové systémy Patriot.

Slovensko už na svoji obranu rozmisťuje americké protiraketové systémy Patriot. Důvodem je snaha posílit obranyschopnost země v souvislosti s ruskou vojenskou invazí na Ukrajinu. Protivzdušné systémy Patriot a vojáky k jejich obsluze na slovenském území rozmisťují spojenci z NATO.

Nejvýkonnější zbraňové systémy v širokém okolí budou součástí nově se formující předsunuté bojové skupiny na ochranu východního křídla Aliance.

Na Slovensko nyní postupně přijíždějí první jednotky, které mají na starosti nasazení systému protivzdušné obrany Patriot. Proces bude podle slovenského ministerstva obrany pokračovat i v příštích dnech.

„Dočasně bude systém umístěn na Letecké základně Sliač, další prostory nasazení jsou aktuálně konzultovány s odborníky na možnosti systému Patriot tak, aby ochranný deštník pokrýval co největší území Slovenské republiky, včetně nás prioritních cílů pro ochranu,“ uvedl slovenský ministr obrany Jaroslav Naď.

Podle Nadě jde o další prvek protivzdušné obrany Slovenska. Připustil však, že systém S-300 vzhledem k jeho stáří, technickému stavu, nedostatečným schopnostem a také faktické závislosti na Ruské federaci, čeká v budoucnu náhrada. Jak podotkl, po ruské invazi je navíc jakákoliv vojenská spolupráce s Moskvou absolutně nepřijatelná.

Vyslání jedné baterie systému Patriot oznámilo Nizozemsko a dvou pak Německo.

„Moc děkujeme Německu a Nizozemsku za jejich skutečně zodpovědné alianční rozhodnutí přijmout naši žádost o zásadní posílení obrany Slovenska,“ konstatoval Naď.

„Přijali jsme zásadní rozhodnutí, že spolu s Němci zajistíme na Slovensku protivzdušnou obranu. Je to opravdu nutné kvůli hrozbě, kterou právě zažíváme,“ uvedla nizozemská ministryně obrany Kajsa Ollongren.

Systém Patriot americké výroby využívá střely dlouhého doletu typu země-vzduch s operačním dosahem až 60 kilometrů a dosahem radaru až 160 kilometrů. Protivzdušnou ochranu Slovenska tak bude zajišťovat nejvýkonnější zbraňový systém této kategorie v celém širokém okolí.

Umožňuje likvidovat taktické balistické rakety, střely s plochou dráhou letu a letouny. Osvědčil se například v roce 1990 během první války v Perském zálivu, kdy chránil koaliční jednotky před iráckými raketami typu Scud.

Slovenský ministr Naď upozornil, že systém Patriot není náhradou starého ruského systému S-300, který má slovenská armáda ve výzbroji a o jehož možném darování Ukrajině se spekulovalo.

NATO v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu rychle posiluje vojenskou přítomnost na svém východním křídle. Od Pobaltí, přes Polsko až po Rumunsko a Bulharsko.

V každé ze zemí měli spojenci původně předsunutý vícenárodní prapor o síle zhruba tisíc vojáků. Teď jsou jejich počty dvojnásobné a dvojnásobný bude také počet předsunutých jednotek.

Další takové vícenárodní bojové skupiny mají vzniknout právě na Slovensku, v Maďarsku, v Bulharsku a v Rumunsku.

Do bojové skupiny na Slovensku by se měli zapojit i vojáci ČR, kterých tam chce vláda vyslat až 650. (sfr)