Společnost Strabag se snaží vytěsnit ze své vlastnické struktury ruského oligarchu Olega Děripasku. (Ilustrační foto)

Společnost Strabag se snaží vytěsnit ze své vlastnické struktury ruského oligarchu Olega Děripasku. Podle tuzemského ministra dopravy Martina Kupky by v takovém případě nemusela stavební firma Strabag přijít o veřejné zakázky v Česku.

Infomoval o tom server Seznam Zprávy.

Rakouský stavební gigant Strabag je od zahájení ruské invaze na Ukrajinu předmětem zájmu řady západních zemí.

Skupinu Strabag z části vlastní prominentní ruský oligarcha Oleg Děripaska, kvůli kterému by Strabag mohl přijít v některých zemích o veřejné zakázky.

V České republice Strabag staví silnice, dálnice, metro v Praze nebo nový fotbalový stadion v Hradci Králové.

Podle serveru se situací nyní zabývá ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Minulý týden se sešel s ředitelem české divize Strabagu, od kterého chtěl vědět, jak se skupina vyrovná se svým spolumajitelem Děripaskou.


Strabag je významnou stavební firmou v ČR.


Děripaska figuruje na sankčním seznamu USA a Velké Británie. Záhy po ruské invazi na Ukrajinu byl zařazen i do návrhu evropského sankčního seznamu. Ve schválené verzi ale jeho jméno nebylo.

Děripaska sice na začátku konfliktu vyzval k mírovému řešení, ale ruskou agresi a odpovědnost prezidenta Putina však adresně neodsoudil.

Po Děripaskovi to požadovalo i vedení Strabagu, Putinův blízký oligarcha tak ale dosud neučinil.


Strabag je významnou stavební firmou v ČR.


Podle ministra dopravy Kupky se Strabag nyní snaží Děripasku odstavit tak, aby nedosáhl zejména na výplatu ze zisku a neměl prostor operovat ve vedení společnosti.

„Dostal jsem garanci, že nedosáhne na dividendu, čímž – zjednodušeně řečeno – nedosáhne ani na korunu například z veřejných zakázek. Zároveň bude mít pan Děripaska zamezený prostor ve vedoucích orgánech skupiny,“ řekl Seznam Zprávám ministr Kupka.

Strabag však v této věci mohl zasáhnout mnohem dřív. Děripaska do Strabagu vstoupil už v roce 2007. O sedm let později, tedy v roce 2014, anektovalo Putinovou Rusko Krym a další ukrajinská území. Strabag se však Děripasku nepokusil dostat pryč z akcionářské struktury. a neučinil tak ani v roce 2018, kdy oligarchu na seznam sankcionovaných osob umístily USA.

Teprve nyní, během zjevné ruské vojenské invaze na Ukrjainu, dochází k pokusu majetkovou strukturu rakouského Strabagu změnit. Hlavní akcionáři, nadace zakladatelské rodiny Haselsteinerů, vypověděli takzvanou syndikátní dohodu s Děripaskovou kyperskou firmou Rasperia Trading Limited, která ve Strabagu vlastní 27,8 procenta.

„K tomuto kroku nadace přistoupila poté, co selhaly všechny snahy o získání ruského podílu. Syndikátní dohoda byla v platnosti od roku 2007 a kromě jmenování členů dozorčí rady zajišťovala také koordinaci výsledků hlasování na valné hromadě,“ uvedla vídeňská centrála Strabagu, jejíž vedení ruskou agresi na Ukrajině kritizuje od začátku války.

Ministr dopravy Martin Kupka tvrdí, že tyto kroky hlavních akcionářů Strabagu by měly firmu uchránit od vyškrtnutí z veřejných zakázek.

„Postoj i aktivní kroky Strabagu jsou jednoznačné. Za daných okolností by restrikce a vyřazení z veřejných zakázek nebyly namístě. Považuji dané kroky a záruky ze strany Strabagu za jasný projev vůle řešit aktuální situaci. Skupina ruskou agresi na Ukrajině jednoznačně odsuzuje a snaží se Ukrajině pomáhat s následky války,“ uvedl Kupka.

Strabag se mj. podílí i na výstavbě nové linky metra D. Jde o zakázku za 14 miliard korun. (sfr)