Banka ING zvyšuje úsilí o OZE a omezuje financování nových ropných a plynových polí. (Ilustrační foto: ING)

ING zvyšuje úsilí o obnovitelnou energii a omezuje financování nových ropných a plynových polí. ING uvedla, že v průběhu let tvrdě pracovala na vybudování úvěrové knihy výroby energie, která je z 60 % tvořena obnovitelnými zdroji, „čímž překonala zdaleka nejambicióznější klimatický cíl Pařížské dohody“.

„Dnes jdeme o krok dále a oznamujeme, že naším cílem je zvýšit nové financování obnovitelné energie o 50% do konce roku 2025 a již nebudeme poskytovat vyhrazené finanční prostředky na nová ropná a plynová pole,“ uvedla ING.

Tyto kroky jsou v souladu s „Plánem nulových čistých emisí do roku 2050“ Mezinárodní energetické agentury. Do čisté energie a infrastruktury jsou zapotřebí masivní investice, které pak podle plánu povedou ke snížení poptávky po fosilních palivech, tvrdí banka.

Tato snížená poptávka by měla být uspokojena stávajícími ropnými a plynovými poli, což znamená, že podle IEA i podle našeho názoru by žádná nová pole neměla být potřebná.

Tyto kroky rovněž podporují plány Evropské unie „Fit for 55“ a „REPowerEU“. Klíčovými prvky jsou také dodávky ropy a zemního plynu ze stávajících polí, investice do čisté energie a infrastruktury pro elektrifikovanou ekonomiku a energetická účinnost.

„Nejlepším způsobem, jak snížit závislost na fosilních palivech, je zajistit, aby byl k dispozici dostatek cenově dostupných zelených alternativ,“ řekl Michiel de Haan, vedoucí energetického sektoru ING.

„Tyto kroky to podporují a ukazují, že to myslíme vážně s tím, abychom využili naše financování k usnadnění transformace energetiky.“

Při vypracovávání energetické strategie ING vyvažuje tři klíčové zájmy: potřebu dekarbonizace v boji proti změně klimatu, potřebu, aby energie zůstala cenově dostupná pro lidi a podniky, a potřebu zabezpečení dodávek energie.

Kroky, které oznámila, sledují cestu, na kterou se ING vydala před lety.

„Podíváme-li se na naše portfolio výroby energie, v roce 2017 jsme se zavázali, že do roku 2025 ukončíme uhelné elektrárny, a od té doby jsme snížili naši expozici o 80 %. Zároveň jsme více než zdvojnásobili financování výroby energie z obnovitelných zdrojů energie, jako je solární a větrná energie, která nyní tvoří téměř 60 % našeho portfolia výroby energie,“ konstatovala ING.

Oznámené omezení se týká vyhrazeného financování na předcházejícím trhu (půjček nebo kapitálových trhů) pro ropná a plynová pole schválená k rozvoji po 31. prosinci 2021.

Zároveň bude ING i nadále poskytovat financování klientům, kteří jsou aktivní v udržování toku ropy a zemního plynu, v souladu se snahou udržet energii bezpečnou a cenově dostupnou během přechodu na nízkouhlíkové hospodářství.

Toto oznámení je součástí přístupu nazvaného „Terra“, který „směřuje portfolio ING k udržení nárůstu globálních teplot na 1,5 stupně Celsia, abychom do roku 2050 dosáhli čisté nuly“. (sfr)