Pekaři varovali před zdražováním. Chleba může letos stát až 60 korun. (Ilustrační foto)

Pekaři burcují před zdražováním. Svaz pekařů a cukrářů varoval, že chleba může letos stát až 60 korun. Kvůli bojům na Ukrajině chtějí omezení vývozu pšenice, jejíž cena je meziročně zhruba dvojnásobná. Pekaři se tak potýkají s rostoucími cenami energií nebo pohonných hmot a mnozí kvůli tomu čelí existenčním problémům.

Podle výkonného ředitele Svazu pekařů a cukrářů Bohumila Hlavatého je ČR, co se týká pšenice, zcela soběstačná a značnou část produkce standardně vyváží.

Aktuální situace ovlivněná válkou na Ukrajině však způsobila, že meziročně došlo ke zdražení pšenice o 100 procent.

Pšenice se v současné době prodává za rekordních 10 500 až 11 500 korun za tunu, loni v březnu stála tuna 5 500 korun.

Příčinou je další nárůst cen vstupních surovin a energií i obavy o pracovní síly z Ukrajiny. K výpadku v dodávkách pečiva by ale dojít nemělo.

„Je těžké predikovat, jak se bude situace dále vyvíjet. Pevně věříme, že se brzy alespoň částečně uklidní, budou zachovány dodavatelské řetězce i produkce, a nedojde tak k razantnímu zdražování,“ řekl Hlavatý.

V minulém týdnu lidé za kilogram konzumního kmínového chleba zaplatili v průměru podle dat spotřebitelských cen Českého statistického úřadu 31,14 koruny. Od ledna podražil zhruba o 80 haléřů.

Cena kilogramu pšeničného bílého pečiva v uplynulém týdnu činila v průměru 56,43 koruny, proti lednu zhruba o 1,5 koruny více. (pel)