Evropská unie se rozdělila: Státy se dohadují, zda zakázat nákup ropy z Ruska. (Ilustrační foto)

Státy Evropské unie (EU) se dohadují, zda zakázat nákup ropy z Ruska kvůli invazi ruských vojsk. Zatímco USA, Kanada, Velká Británie a Austrálie dovoz zakázaly, členské země EU se neshodnou. Před unáhlenými zákazy v EU varovaly například Německo nebo Nizozemsko. 

Ministři zahraničí Evropské unie jsou rozděleni v otázce, zda se připojit ke Spojeným státům v zákazu ruské ropy. Některé země včetně Německa tvrdí, že blok je příliš závislý na ruských fosilních palivech, než aby takový krok, který může ovlivnit zhruba 27 procent dovozu, ustál. 

Nejvíce ruské ropy v Unii nakupuje Německo, důležitým odběratelem je ale i Nizozemsko fungující zároveň jako důležitý obchodní uzel pro evropský trh. Právě tyto dvě země nejčastěji varovaly před rychlými závěry, které by mohly přispět k ještě výraznějšímu růstu cen energií a které by mohly způsobit, že některé evropské rafinerie bude nutné odstavit.

Zákazu dovozu energetických surovin z Ruska odmítlo Maďarsko. Bulharsko už avizovalo, že pokud EU takový zákaz schválí, bude zřejmě usilovat o výjimku.

Mimo EU dál nakupují ruskou ropu země, které odmítly kritiku Ruska za jeho invazi na Ukrajinu. Je to například Čína, ale i demokratická Indie.

V úmyslu nemá nákupy ruské ropy ukončit ani Turecko, které se nabídlo jako prostředník v jednáních mezi Moskvou a Kyjevem. (pel)

EU zvažuje zákaz dovozu ruské ropy. Moskva před embargem varovala